Tarta z jabłkami i migdałami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tarta z jabłkami i migdałami. Szarlotka jest chyba jednym z najpopularniejszych ciast i chyba każdy ją uwielbia?! To ciasto łączy w sobie delikatny smak jabłek z chrupkością płatków migdałowych i do tego masa kajmakowa, która nadaje całości wspaniałą słodycz. To ciasto jest tak pyszne, że nie można przestać go jeść, jest uzależniające! Mimo, że przepis jest prosty to sądzę, że zadowoli każde podniebienie.
Migdały należą do najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Migdały mają dużo kalorii, ale pomagają na spalić tkankę tłuszczową. Posiadają wiele właściwości odżywczych i powinniśmy wprowadzić je do codziennej diety. Migdały powinny jadać kobiety w ciąży, z tego względu, że znajduje się w nich kwas foliowy ale także łagodzi mdłości oraz zgagę. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenia. Witamina B2 ma pozytywny wpływ na naszą pamięć i koncentrację. Spożywanie migdałów wzmacnia nasz system immunologiczny. Zmniejszają ryzyko cukrzycy. Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Witaminy jakie znajdziemy w migdałach: A, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk. Zawierają sporo białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika.
Żurawina jest jednym z prozdrowotnych owoców, więc warto wprowadzić ten owoc do swojej diety. Żurawina ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, skuteczna jest w walce z infekcjami dróg moczowych. Owoc ten wykorzystuje się w profilaktyce chorób zębów i dziąseł. Zawiera przeciwutleniacze, które chronią komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Korzystnie wpływa na układ krążenia i miażdżycy. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Chroni przed wrzodami żołądka. Wspomaga walkę z anemią. Posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Jedzenie żurawiny spowalnia procesy starzenia się organizmu. Działa ochronnie na komórki mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w żurawinie to: A, B1, B2, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, sód, fosfor, żelazo, wapń, magnez, jod. Zawiera dużo błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 60 g miękkiego masła
– 20 g brązowego cukru
– 100 g migdałów lub mąki migdałowej
– 100 g mąki pełnoziarnistej
Nadzienie:
– sok z pół limonki
– garść żurawiny
– 400 g jabłek
– 3 łyżeczki cynamonu
– 1 puszka masy kajmakowej
– 50 ml śmietany kremówki 36% lub 30%
– 70 g płatków migdałowych
Migdały mielimy w młynku do kawy.
Mąkę, zmielone migdały, cukier i masło umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto. Formujemy z ciasta kulkę owijamy ją w folie aluminiową i wkładamy do lodówki na 40 – 60 minut.
Formę do tortownicy smarujemy tłuszczem.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i kładziemy na dno i boki formy. Dociskamy i wyrównujemy.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy ok 20 minut.
Wyciskamy sok z limonki. Upieczony spód wyciągamy i smarujemy sokiem z cytryny. Na dno rozkładamy suszoną żurawinę. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, w misce posypujemy je cynamonem, następnie kładziemy na żurawinie. Do garnka wlewamy śmietanę kremówkę i ją zagotowujemy. Dodajemy masę kajmakową. Mieszamy.
Jabłka i żurawinę zalewamy masą kajmakową. Wyrównujemy wierz ciasta.
Płatki migdałowe podsmażamy na suchej patelni. Wierzch tarty posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi.
Smaczne ciasto z jabłkami, żurawiną i płatkami migdałowymi. Tarta ukoi nasz apetyt na słodkości. Tarta ta fantastycznie nadaje się na spotkania rodzinne i nie tylko.