Tarta z jarmużem i kurczakiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tarta z jarmużem i kurczakiem. To najbardziej satysfakcjonująca tarta jaką możemy wykonać. Zarówno jarmuż jak i kurczak są zatopione w serowo – śmietanowej masie, która tworzy pyszne nadzienie tarty. Tarta jest oczywiście bardzo łatwa do zrobienia, zdrowa i absolutnie pyszna. Idealna tarta na jesienny obiad. Jarmuż nadaje tarcie wspaniały charakter. Wszyscy zakochają się w kremowym kurczaku z dodatkiem jarmużu. Idealny pomysł na smaczny obiad.
Jarmuż to odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach. Jest to roślina o właściwościach prozdrowotnych i jest zaliczana do super-food, czyli do żywności bogatej w wartości odżywcze. Jedzenie jarmużu wpływa na poprawę naszej pamięci, obniża cholesterol, chroni nasze kości. Jarmuż jest pełen antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się organizmu i zapobiegają chorobom cywilizacyjnym. Liście jarmużu są cennym źródłem białka, składników mineralnych i witamin. Witaminy wchodzące w skład jarmużu: A, B6, C, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina, minerały to: wapń, żelazo, fosfor, potas, cynk, sód, magnez. Jest cennym źródłem sulforafanu, jest to związek, który działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Jarmużu poprawia przemianę materii, odkwasza organizm, zwalcza infekcje.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 200 g mąki pełnoziarnistej
– 100 g masła
– 3 łyżki zimnej wody
– 1 jajko
– sól
– ½ łyżeczki papryki słodkiej
Nadzienie:
– 1 podwójna pierś z kurczaka
– 150 g jarmużu
– 4 jajka
– sok z ½ limonki
– 130 ml śmietany 18%
– ¾ szklanki startego sera mozzarella
– sól, pieprz
– papryka słodka
– przyprawa do kurczaka
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
– curry
– olej do smażenia
– kasza manna do posypania
Wszystkie składniki do wykonania ciasta umieszczamy w misce. Zagniatamy ciasto i umieszczamy je w lodówce na 30 minut.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, przyprawą do kurczaka, papryką słodką. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją i dodajemy sok z limonki. Wkładamy jarmuż i blanszujemy go przez około 3 minuty. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pierś kurczaka. Usmażone mięso odstawiamy na bok.
Blachę do tarty smarujemy tłuszczem i posypujemy kasza manną. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy spód tary. Nakłuwamy widelcem. Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy spód tarty przez 10 minut.
W międzyczasie przygotowujemy same jajeczną. Jaja wbijamy do miski i za pomocą miksera ubijamy. Dodajemy śmietanę i kontynuujemy miksowanie. Przyprawiamy solą, pieprzem i curry. Następnie dodajemy starty ser mozzarella, jarmuż i kurczaka. Mieszamy.
Na podpieczony spód wylewamy nadzienie.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez 30 minut.
Jeśli znudziły nam się tradycyjne obiady to tarta z jarmużem i kurczakiem sprawdzi się idealnie. Smaczny i zdrowy obiad.