Tarta z malinami i serkiem mascarpone.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tarta z malinami i serkiem mascarpone. Ciasto pełne zdrowych i smacznych składników, przepełnione wspaniałym kremem z serka mascarpone i masła orzechowego. Ciasto idealnie nadaje się na specjalne okazje lub Święta. Tarta jest bardzo smaczna i jest łatwa w przygotowaniu i dlatego uwielbiam ten przepis.
Maliny są aromatycznymi i soczystymi owocami, bardzo lubianymi przez dzieci i dorosłych. Maliny działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, przeciwbakteryjnie i ściągająco. Mają działanie uspokajające, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce. Wpływają korzystnie na układ odpornościowy. Chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają procesy starzenia się. Maliny posiadają również właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w malinach to: A, B6, C, E, K, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Związki mineralne, które znajdziemy w malinie: magnez, potas, sód, cynk, żelazo, fosfor.
Suszone daktyle to wspaniała, słodka przekąska oraz idealny dodatek do ciast. Jednak owoce te posiadają wiele właściwości leczniczych, więc można je śmiało nazwać naturalnym lekiem. Daktyle posiadają w swoim składzie cukry proste, dlatego są cenione przez sportowców i osób prowadzące aktywny tryb życia, ponieważ są dobrym źródłem energii. Regulują ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Poprawia pracę serca oraz pomagają zmniejszyć skutki stresu. Zawierają dużo naturalnych antyoksydantów, które wpływają na zwiększenie odporności organizmu. Osoby zmagające się z anemią powinny spożywać daktyle. Witaminy występujące w daktylach to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, żelazo, magnez, potas, cynk, sód, wapń. Daktyle zawierają sporo błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit i jednocześnie oczyszcza je.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 2 ½ szklanki migdałków
– 1 szklanka daktyli
– ¼ szklanki kakao bez cukru
Dżem malinowy:
– 1 ½ szklanki malin
– 3 łyżki syropu klonowego
– ¼ szklanki nasion chia
Masa kremowa:
– 500 g serka mascarpone
– ½ szklanki masła orzechowego
– ½ szklanki cukru kokosowego
Daktyle namaczamy w wodzie przez 2 godziny
Migdały wsypujemy do malaksera i na wysokich obrotach miksujemy do uzyskania masy bez gródek, dodajemy namoczone daktyle i kakao. Kontynuujemy miksowanie. Gładką masę przekładamy do formy na tartę i mocno uciskamy spód.
Teraz wykonujemy dżem z malin i z chia. Maliny ugniatamy za pomocą widelca i dodajemy nasiona chia. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Gotowym dżemem smarujemy spód ciasta i brzegi. Zostawiamy 3 łyżki dżemu do dekoracji.
Serek mascarpone wkładamy do miski dodajemy masło orzechowe, cukier kokosowy i za pomocą miksera łączymy składniki. Gotowa masę z serka mascarpone przekładamy na spód i wyrównujemy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 4 godziny.
Dekorujemy owocami i czekoladą wg uznania.
Fantastyczne ciasto, bez mąki, bez jajek, bez mleka. Przepełnione zdrowymi i smacznymi składnikami. Warto je zrobić! Smacznego.