Tarta z mleczkiem skondensowanym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tarta z mleczkiem skondensowanym. Pyszna tarta z jogurtem greckim i mleczkiem skondensowanym, na pysznym spodzie z herbatników. Jest to szybkie, delikatne i łatwe ciasto, które zachwyci przy stole lub przyjęciu. Co najważniejsze przygotowując tą tartę nie spędzimy pół dnia w kuchni. Jeśli w spiżarni zalega nam mleczko skondensowane, a w lodówce jogurt grecki to zamieńmy te składniki w coś pysznego jak ta tarta tutaj. Tarta z mlekiem skondensowanym to zdecydowanie jeden z tych deserów, które wymagają minimalnej ilości składników. A efektem jest pyszna, idealnie słodka tarta.
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie, które występują w jogurcie greckim zapobiegają rozwojowi bakterii. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 puszka mleczka skondensowanego 390g
– 250 g herbatników
– 120 g masła
– 2 ½ szklanki jogurtu greckiego
Masło rozpuszczamy.
Herbatniki umieszczamy w robocie kuchennym i czekamy aż powstaną nam okruszki. Następne wlewamy rozpuszczone masło i kontynuujemy miksowanie.
Formę do tarty o średnicy 24 cm smarujemy lekko tłuszczem i przekładamy herbatniki, dociskamy je na spodzie i bokach formy. Formę wkładamy do lodówki.
W misce łączymy mleczko skondensowane i jogurt grecki. Mieszamy. Masę wylewamy na schłodzony spód.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i wkładamy naszą tartę. Pieczemy ją przez 10 – 15 minut.
Tartę wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Po upływie tego czasu możemy podawać tartę.
Najprostszy przepis w historii, zaczyna się od pysznego spodu z herbatników, a środek wypełniony pysznym kremem z mleka skondensowanego i jogurtu greckiego. Jest to ciasto idealnie wilgotne i lepkie w środku. Mleczko skondensowane nadaje tarcie cudowną, mleczną słodycz. Jest to ciasto, które idealnie komponuje się z filiżanką kawy lub herbaty. Absolutna przyjemność jedzenia.