Tarta z musem jabłkowym i bitą śmietaną.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tarta z musem jabłkowym i bitą śmietaną. Dla wielu z nas jesień to przede wszystkim sezon na jabłka. Oznacza to, że ciasta z jabłkami to hit jesieni! Tak jak ta tarta z musem jabłkowym, z dodatkiem bitej śmietany. Nie dość, że ta tarta wygląda dość imponująco to jeszcze smakuje wyśmienicie. Kruchy spód, jabłka obtoczone galaretką i ta bita śmietana do której każdy ma słabość… Kiedy myślisz o deserze, to ten prosty przepis na tartę będzie idealnym rozwiązaniem.
Post sponsorowany.
A wyciskarkę polecam z całego serca , jeśli chcesz zainwestować w wielofunkcyjne urządzenie to ta wyciskarka wolnoobrotowa JEST TYM CZEGO POTRZEBUJESZ! Kupisz go tutaj
Soki, musy, sorbety, mleko przygotujesz w tym urządzeniu. Sprzęt na lata i jest to opłacalna inwestycja
Zniżka na -10% z kodem ZDROWYSTYLJOANNY
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Składniki jakie są potrzebne:
Spód:
– 250 g mąki orkiszowej
– 120 g miękkiego masła
– 1 jajko
– ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
– 50 g erytrytolu
Masa jabłkowa:
– 750 g jabłek
– 1 galaretka cytrynowa
– ½ szklanki ciepłej wody
– 6 łyżeczek żelatyny
Bita śmietana:
– 500 ml śmietany kremówki 36%
– 3 łyżki erytrytolu
– kakao do posypania
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, erytrytol i masło. Całość posiekaj siekaczką. Wbij jajko i wyrób ciasto.
Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut.
Formę do tarty o średnicy 25 cm posmaruj tłuszczem.
Ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj. Przełóż do formy. Spód ponakłuwać widelcem.
Piekarnik nastaw na 180°C i piecz ciasto przez 25-30 minut. Odstaw do przestudzenia.
Jabłka obierz, pokrój na kawałki i umieść w wyciskarce wolnoobrotowej z sitkiem na mus. Uzyskasz gładką konsystencję jabłek.
Jabłka przełóż do garnka i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie w ciepłej wodzie rozpuść galaretkę i wlej ją do gotujących się jabłek. Wsyp żelatynę i mieszaj. Ściągnij garnek z ognia i odstaw do lekkiego stężenia.
Tartę wypełni musem jabłkowym i wsadź do lodówki by masa całkowicie zastygła.
Śmietanę kremówkę ubij, następnie wsyp erytrytol. Kontynuuj miksowanie przez chwilę. Gotową bitą śmietanę rozłóż na wierzchu ciasta i posyp kakao.
Kiedy jabłka są w sezonie, nie ma nic bardziej imponującego niż przepis na pyszną tartę z jabłkami i bitą śmietaną. Jest to wspaniały deser, który będzie pysznym zakończeniem dania głównego. Ciasto, które jest aromatyczne, idealnie słodkie zwieńczone bitą śmietaną, to jest deser, który będziesz wykonywała bardzo często na wiele okazji i nie tylko. Tarta jabłkowa jest bardzo łatwa do wykonania i możesz cieszyć się jej smakiem przez cały rok.