Tarta z pieczarkami i kapustą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tarta z pieczarkami i kapustą. Kto powiedział, że tarty muszą być słodkie? Ta smaczna tarta z grzybami i kapustą jest wypełniona cudownymi smakami. Oto pyszny sposób na podanie pieczarek i kapusty. Pyszny chrupiący spód tarty, karmelizowana cebula i pieczarki z odrobiną sera mozzarella. Ta tarta jest świetną opcją na smaczny obiad. Przepis jest zasadniczo prosty a efekt końcowy oszałamiająco pyszny – idealna tarta. Ten przepis na tartę z pieczarkami i kapustą zachwyci każdego! Absolutnie przepyszna tarta!
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 220 g mąki pełnoziarnistej
– 1 jajko
– 100 g masła
– sól
Farsz:
– 500 g pieczarek
– 500 g kapusty białej
– 1 cebula
– ½ łyżeczki kminku
– ½ łyżeczka papryki słodkiej
– sól, pieprz
– olej
– 80 g sera mozzarella
Łączymy wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta, zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę na tartę. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez 10 minut.
Kapustę siekamy, pieczarki i cebule kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej dodajemy cebulę i czekamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy pieczarki. Mieszamy i smażymy przez około 10 minut. Na koniec dodajemy posiekaną kapustę. Mieszamy. Chwilkę dusimy i przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i słodką papryką. Przykrywamy i dusimy przez około 15 minut.
Gotowy farsz mieszamy z ¾ ilością startego sera. Wykładamy na podpieczony spód tarty.
Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C. Wyciągamy tartę i posypujemy pozostałym serem i ponownie wkładamy do piekarnika na 5 minut.
Tarta jest rozkoszą połączenia pieczarek i kapusty z chrupiącym ciastem. Jeśli szukamy ciekawego pomysłu na obiad to ta tarta będzie idealna. Tartę możemy przygotować z wyprzedzeniem, świetnie smakuję podgrzana. Śmiało możemy ją zamrozić jeśli zostanie jakiś kawałek.
Smacznego.