Tarta z pieczarkami i serem mozzarella.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tarta z pieczarkami i serem mozzarella. Ta cudowna tarta grzybowa w towarzystwie groszku, kukurydzy i sera mozzarella stanowi wspaniały i bardzo smaczny posiłek. Tarta z pieczarkami i ziołami jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, a najfajniejsze jest to, że możemy ją przechowywać w lodówce do trzech dni lub ją zamrozić! Tarta jest fantastycznym pomysłem na obiad lub pakujemy ją w pojemniki i zabieramy na piknik. Jest to jedno z satysfakcjonujących bezmięsnych dań!
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
– 2 żółtka
– 1 łyżeczka soli
– 200 g masła
Nadzienie:
– 200 g pieczarek
– 4 jajka
– 1 mała puszka groszku
– 1 mała puszka kukurydzy
– 100 ml gęstej śmietany
– sól pieprz
– 1 łyżeczka bazylii
– 1 łyżeczka oregano
– ser mozzarella do posypania
Składniki do wykonania ciasta umieszczamy w misce. Zagniatamy ciasto. Formę do tarty wykładamy ciastem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu spód obciążamy jakimś ciężkim naczyniem, np garnkiem z wodą lub suchym grochem. Spód tarty umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C.
Pieczarki myjemy, kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy. Jajka ubijamy i dodajemy śmietanę oraz przyprawy. Miksujemy przez chwilę. Pieczarki kroimy w plasterki. Na podpieczony spód układamy plasterki pieczarek, następnie posypujemy kukurydzą i groszkiem, zalewamy masą jajeczną, robimy to powoli następnie kładziemy kolejna warstwę pieczarek i groszku z kukurydzą. I wylewamy resztę masy jajecznej. Posypujemy serem mozzarella. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 30 minut.
Delikatny, kruchy spód tarty w towarzystwie rozpływających się pieczarek i ten wspaniały aromat ziół! Cóż można chcieć więcej od tarty?