Tarta z pomidorami i ricottą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tarta z pomidorami i ricottą. Każdego lata gromadzę sporą ilość pomidorów, jednak za każdym razem mam wielkie wyzwanie, co wykonać z tych pysznych i soczystych pomidorów? Po wyczerpaniu możliwości, moją obsesją stały się tarty z dodatkiem pomidorów. Tym razem tarta z serem ricotta i soczystymi pomidorami. Kremowe nadzienie tarty, świeże pomidory, kruchy spód – to jest pyszne. Ta tarta jest również ładna jak i bardzo smaczna. A teraz pomyśl o tarcie z pomidorami i ricottą jak o pizzy, tylko w zdrowszym wydaniu!
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 1 ½ szklanki mąki orkiszowej
– 1 garść orzechów nerkowca
– ½ łyżeczki soli
– ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
– ¼ łyżeczki pieprzu
– 3 łyżki ciepłej wody
– ½ szklanki oleju
Nadzienie:
– 250 g sera ricotta
– 1 szklanka startego sera mozzarella
– 1 jajko
– 2 ząbki czosnku
– ½ szklaki świeżej bazylii
– 2 – 3 duże pomidory
Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni, następnie posiekaj.
Do miski robota kuchennego wsyp mąkę, sól, proszek do pieczenia, pieprz oraz wsyp prażone orzechy.
W małej misce wymieszaj olej z wodą.
Włącz robot kuchenny by składniki się połączyły. W trakcie pracy robota wlej olej.
Powstanie kruche ciasto.
Formę do tarty o średnicy 22 cm wysmaruj tłuszczem. Ciastem wyłóż na spód i boki formy, dobrze ugnieć palcami.
Piekarnik nastaw na 190°C i piecz spód przez 10 minut.
Wyciągnij i odstaw na bok.
W misce wymieszaj ser ricotta, jajko, sól, pieprz, posiekany czosnek oraz bazylię. Wsyp także starty ser.
Wymieszaj.
Gotowe nadzienie wyłóż na upieczony spód, wyrównaj.
Pomidory pokrój w grube plastry. Rozłóż je jeden obok drugiego. Wsadź tartę do piekarnika i piecz przez 15 minut. Wyciągnij i posyp odrobiną startego sera.
Ponownie wsadź tartę do piekarnika i zapiekaj kolejne 5 – 10 minut.
Podawaj na ciepło.
Tarte możesz przechowywać w lodówce i ponownie podgrzać przed podaniem.
Jedna porcja zawiera około 230 Kcal
W:18 g, B:9 g, T: 14 g
Są to przybliżone informacje żywieniowe podane grzecznościowo. Informacje o wartościach mogą różnić się z różnych powodów. By uzyskać dokładniejsze dane żywieniowe, z skorzystaj z preferowanego kalkulatora żywieniowego opartego na rzeczywistych składnikach użytych w przepisie.
Ta prosta tarta prezentuje się wspaniale, pachnie cudownie i smakuje obłędnie. Jest to znakomita propozycja na letni obiad, pełen soczystych pomidorów i kremowego nadzienia z ricottą. Do tego przepisu możesz użyć mniejszych jak i większych pomidorów, a także mogą być to pomidory żółte, zielone, jak lubisz. Ta tarta smakuje najlepiej po wyciągnięciu z piekarnika, gdy jest ciepła i spód chrupiący, ale także jest pyszna na zimno.