Tarta z porem i pieczarkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tarta z porem i pieczarkami. Por i pieczarki to chyba połączenie najlepsze jakie sobie można wyobrazić, są one ciężkie do zrównania. Tarta z porem i pieczarkami to świetny bezmięsny sposób na uzyskanie głęboko satysfakcjonującego posiłku na stole. Chrupiące ciasto tarty, mięsiste, soczyste pieczarki o łagodnym smaku i do tego cudowny por i to wszystko zalane masą jajeczną. Idealny pomysł na bezmięsny obiad. Tarta oczywiście jest łatwa do zrobienia i smakuje wyśmienicie.
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Por jest jednym z najpopularniejszych warzyw, nadaje charakterystyczny smak potrawom. Por jest warzywem leczniczym, polecany jest przy leczeniu anemii, dzięki zawartemu w nim żelaza. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol. Działa bakteriobójczo, antybakteryjnie i antyseptycznie. Por pomaga odtruwać organizm. Witaminy występujące w porze to: A, B6, C, E, K, PP, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, magnez, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 200 g mąki pełnoziarnistej
– 1 jajko
– 100 g zimnego masła
– ½ łyżeczki soli
Nadzienie:
– 120 g sera mozzarella
– 200 g pieczarek
– biała część pora
– sól, pieprz
– olej kokosowy
– papryka słodka
Masa jajeczna:
– 150 ml śmietany 18%
– 2 jaja
– gałka muszkatołowa
– sól, pieprz
– kurkuma
– czosnek w proszku
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone zimne masło, jajko i sól. Zagniatamy ciasto. Następnie je rozwałkowujemy i wykładamy formę na tartę. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut 180°C.
Pieczarki myjemy, kroimy w ćwiarteczki. Pora kroimy w krążki. Ser mozzarella ścieramy na tarce.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy pora następnie dodajemy pieczarki i dusimy do momentu aż cała woda odparuje, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem.
W misce ubijamy jajka ze śmietaną. Następnie dodajemy przyprawy oraz ser mozzarella i mieszamy chwilę.
Na podpieczony spód tarty wykładamy masę z pieczarek i pora. Zalewamy masą jajeczną.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy około 25 minut.
Pyszna tarta z porem i pieczarkami. Smaczny jesienny obiad.
Smacznego!