Tarta z truskawkami i ricottą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tarta z truskawkami i ricottą. Ta tarta z truskawkami i ricottą to słodka uczta na każdy dzień tygodnia. Tarta jest prosta w wykonaniu, wypełniona pysznymi truskawkami i cudownym serem ricotta. Słodkie dojrzałe truskawki z dodatkiem kremu z ricotty i galaretką to pyszny deser na letnie i słoneczne dni. Tarta na słodko przy tym połączeniu może okazać się naszym ulubionym letnim deserem.
Truskawki są bardzo popularny owocem, ze względu na swój smak. Idealnie komponują się w sałatkach, koktajlach, smoothie czy w deserach. Truskawki posiadają właściwości lecznicze i upiększające. Wspomagają odchudzanie, posiadają właściwości moczopędne, dzięki czemu oczyszczają nasz organizm z toksyn. Wpływają pozytywnie na pracę serca. Zalecane są dla osób, które mają problemy ze stawami. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy bardzo korzystnie wpływają na włosy, a maseczka z truskawek nawilży skórę. Witaminy występujące w truskawkach to: A, B1, B2, B3, B6, C,E, kwas foliowy, błonnik. Związki mineralne występujące w truskawce to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 200 g mąki
– 150 g zimnego masła
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki erytrytolu
– 1 żółtko
– 2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
– 250 g serka ricotta
– 250 serka mascarpone
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 200 g świeżych truskawek
– 3 łyżki erytrytolu
– 1 galaretka truskawkowa
– ¾ szklanki gorącej wody
– 1 limonka
– 4 łyżki wody
Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy masło, żółtko, wodę, erytrytol i proszek do pieczenia. Składniki siekamy nożem aż powstaną grudki a następnie wyrabiamy ciasto. Gotowym ciastem wylepiamy spód i brzegi formy. Spód nakłuwamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut.
Gdy ciasto się upiecze odstawiamy do ostygnięcia i nasączamy je delikatnie połączoną wodą z cytryną.
Galaretkę rozrabiamy w gorącej wodzie i odstawiamy by lekko stężała.
Serek ricotta i mascarpone umieszczamy w misce i łączymy za pomocą miksera. Dodajemy erytrytol i wanilię. Kontynuujemy miksowanie. Gotowy krem wykładamy na nasączone ciasto.
Truskawki kroimy na połówki i układamy na cieście, całość polewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Proste, kruche ciasto w towarzystwie słodkiego kremu z ricottą i soczystymi truskawkami to wspaniały truskawkowy deser. To idealny letnie ciasto… i nie musimy nikomu mówić jak łatwo go wykonać! Jest to prosty i niezawodny przepis na pyszną tartę z owocami, którą możemy wykonać w mgnieniu oka. Cieszmy się tą pyszną tartą przez okres ciepłych dni! To jest ta rzecz! Prosta tarta, składniki w zasięgu ręki i kilka wolnych chwil by wykonać to pyszne ciasto z truskawkami i ricottą.