Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Ta piękna tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami jest zachwycająco smaczna! Najlepszą rzeczą jest to, że tarta zrobiona jest ze świeżego szpinaku. Gdy tarta piecze się w piekarniku nasza kuchnia jest wypełniona bajecznym zapachem, który jest absolutnie niebiański. Będziemy zadowoleni, wiedząc, że już niebawem cała rodzina będzie cieszyć się domowej roboty tartą wypełnioną: szpinakiem, serem feta, suszonymi pomidorami! Idealna tarta na obiad.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Ser feta jest bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań. Charakteryzuje go słony smak, kruchość, jest bardzo popularny w greckiej kuchni. Wzmacnia układ odpornościowy. Ser feta jest także probiotykiem, który chroni nasze jelita przed szkodliwymi bakteriami. Przyczynia się do zwalczania anemii. Witaminy zawarte w serze feta: A, B2, B5, B6, B12, D, E, K. Składniki mineralne wchodzące w skład sera feta: wapń, cynk, sód, magnez, fosfor, selen. Ser feta zawiera dużą ilość białka oraz kwasów tłuszczowych.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
– ¾ łyżeczki soli
– ½ kostki masła
– 60 ml wody
Nadzienie:
– 3 ząbki czosnku
– 3 garście świeżego szpinaku
– 1 kostka sera feta
– 1 szklanka mleka
– 4 jajka
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki curry
Do miski wsypujemy mąkę, sól. Mieszamy. Dodajemy pokrojone masło. Zagniatamy ciasto. Powoli wlewamy wodę i kontynuujemy zagniatanie. Gdy ciasto będzie już gotowe formujemy z niego kulkę i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Schłodzonym ciastem wylepiamy spód tarty. Nakłuwamy widelcem. Spód przykrywamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim garnek z woda lub fasolę.
Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy przez 10 – 15 minut. Następnie ściągamy garnek i papier i pieczemy spód przez kolejne 5 minut w temperaturze 170°C.
W międzyczasie gdy spód się piecze przygotowujemy nadzienie do tarty.
Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju i podsmażamy posiekany czosnek i dodajemy szpinak. Podsmażamy do momentu aż szpinak zwiędnie i woda odparuje ściągamy patelnię z ognia i odstawiamy na bok.
Ser feta kroimy w kostkę, suszone pomidory kroimy na kawałki.
Jajka ubijamy ze szczyptą soli i wlewamy mleko. Do ubitych jaj dodajemy ser feta, suszone pomidory i szpinak. Mieszamy.
Na podpieczony spód wylewamy masę jajeczną z dodatkami.
Pieczemy 45 – 55 minut w 170°C. Gotowe.
Tarty są wspaniałe, przede wszystkim dlatego, że możemy wykonać różnorodne nadzienie, to jest w nich fascynujące. Pyszny, szybki i zdrowy obiad, który będzie zachwycał podniebienia domowników!