Tartaletki z twarogiem cytrynowym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tartaletki z twarogiem cytrynowym. Ten oszałamiający deser smakuje tak samo smakowicie jak wygląda! Twarogowe nadzienie o smaku cytrynowym wypełniające ciasto francuskie i posypane płatkami migdałowymi idealnie prezentuje się na stole jako dekoracja. Tartaletki są idealnym pomysłem na świąteczne słodkości a Święta już tuż tuż. Gdy zbliżają się Święta serniki, pierniki, babeczki, poncz są najlepszymi smakołykami jakie możemy sobie podarować w tym szczególnym dniu.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Migdały należą do najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Migdały mają dużo kalorii, ale pomagają na spalić tkankę tłuszczową. Posiadają wiele właściwości odżywczych i powinniśmy wprowadzić je do codziennej diety. Migdały powinny jadać kobiety w ciąży, z tego względu, że znajduje się w nich kwas foliowy ale także łagodzi mdłości oraz zgagę. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenia. Witamina B2 ma pozytywny wpływ na naszą pamięć i koncentrację. Spożywanie migdałów wzmacnia nasz system immunologiczny. Zmniejszają ryzyko cukrzycy. Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Witaminy jakie znajdziemy w migdałach: A, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk. Zawierają sporo białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika.
Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Cytryna ma właściwości pobudzające procesy trawienne, przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma właściwości przeciwnowotworowe i hamuje namnażanie się nowych komórek rakowych. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Sok z cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. Witaminy jakie znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 250 g twarogu półtłustego
– sok z 1 cytryny
– 50 g erytrytolu
– płatki migdałowe do posypania
– 1 jajko + 1 żółtko
Za pomocą szklanki wycinamy koła wielkości foremki na tartaletki. Kółka umieszczamy w formie i lekko przygniatamy do krawędzi.
Do miski wkładamy twaróg, erytrytol i wlewamy sok z cytryny. Miksujemy blenderem ręcznym do momentu uzyskania gładkiej masy.
Do osobnej miski wbijamy jajko i dodajemy żółtko. Miksujemy. Ubite jajka wlewamy do masy twarogowej łączymy za pomocą łyżki. Masę twarogową przekładamy do foremek. Posypujemy płatkami migdałowymi.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez 20 – 25 minut.
Upieczone tartaletki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Tartaletki z twarogiem cytrynowym nie wymagają dużo pracy, przygotowuje się je bardzo szybko a to zasługa ciasta francuskiego a nadzienie twarogowe wykonuje się w mgnieniu oka. Mini serniczki wykonane z gładkiego i jedwabistego twarogu o cudownym, kwaskowym smaku cytryny i na koniec zwieńczone płatkami migdałowymi to istna bajka. Najlepsze serniczki wszechczasów! Tartaletki są idealnym deserem na przyjęcia okolicznościowe oraz Święta Bożego Narodzenia jak i na Wielkanoc. Warto mieć ten przepis zawsze przy sobie.