Tęczowy sernik na zimno.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tęczowy sernik na zimno. Serniki na zimno, podobnie jak zwykły sernik jest niesamowitym deserem z górnej półki. Sernik jest fantastyczny na imprezy lub specjalne okazje, na których chcemy zaimponować gościom. Ten przepis na sernik idealnie nadaje się na ciepłe dni, ponieważ nie wymaga pieczenia. Tęczowy sernik na zimno to kolejny sposób na zrobienie pysznego deseru, który wspaniale będzie prezentował się na stole. Tym sernikiem każdy się będzie zachwycał. Zrobienie tego sernika sprawia tyle radości co jedzenie! Efektem końcowym jest cudnie gładki, kremowy sernik, który rozweseli każdy dzień!
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 250 g herbatników pełnoziarnistych
– 140 g masła
Nadzienie:
– 4 x 250 g twarogu
– 4 galaretki (różne smaki)
– 4 x 125 ml gorącej wody
Masło rozpuszczamy.
Herbatniki kruszymy i umieszczamy w robocie kuchennym. Następnie wlewamy rozpuszczone masło. Gdy uzyskamy kleistą masę wyłączamy robot kuchenny.
Blachę o wymiarach 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy pokruszone herbatniki i dociskamy mocno. Blaszkę wkładamy do lodówki.
Galaretki wsypujemy do 4 miseczek i każdą zalewamy wrzącą wodą, mieszamy je do momentu aż się rozpuszczą.
Do robota kuchennego wkładamy kostkę twarogu i przetwarzamy aż uzyskamy gładką masę, następnie wlewamy jedną galaretkę. Miksujemy przez chwilę by składniki się dobrze połączyły. Twaróg z galaretką przelewamy do miski.
Postępujemy tak samo z pozostały twarogiem i galaretkami.
Powstaną nam 4 kolory twarogu.
Wyciągamy blachę z lodówki i na środek spodu wylewamy pierwszy kolorowy twaróg, następnie na środek drugi twarożek i tak dalej.
Na koniec wykałaczką robimy zygzaki, warstwy delikatnie połączą się ze sobą.
Ponownie blachę wkładamy do lodówki na całą noc.
To naprawdę najdoskonalszy tęczowy sernik na zimno. Stosując ten przepis uzyskamy gładki, kremowy sernik. W przeciwieństwie do zwykłego, pieczonego sernika, sernik na zimno jest lekki i doskonale orzeźwiający! Jest to sernik, który idealne się sprawdzi w ciepłe dni.