Tęczowy tort naleśnikowy.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tęczowy tort naleśnikowy. Oszałamiający tęczowy tort naleśnikowy, składający się z ultra cienkich naleśników rozpływających się w ustach. Ten tort naleśnikowy jest piękny i bardzo pyszny. Wszyscy pomyślą, że przygotowanie go zajęło wiele godzin, ale jest to takie proste gdy mamy wszystkie składniki pod ręką. To prawie niewiarygodne, że taki wymyślny tort z naleśników jest całkowicie wykonany w naszej kuchni. Pyszne ciasto bez pieczenia i można je przygotować z wyprzedzeniem. Ciasto, które pokocha cała rodzina!
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 250 ml śmietany kremówki
– 250 ml mleka
– 4 łyżeczki erytrytolu
– 4 jajka
– 1 łyżeczka wanilii
– 40 ml oleju
– 170 g mąki do naleśników
– 6 łyżek wody
– barwniki: różowy, czerwony, niebieski, fioletowy, żółty, pomarańczowy
Nadzienie:
– 250 ml śmietany kremówki 36%
– 250 g serka mascarpone
– 2 łyżeczki wanilii
– 80 g erytrytolu
Mleko, śmietanę kremówkę i erytrytol umieszczamy w garnku i stawiamy na ogniu, podgrzewamy do momentu aż erytrytol się rozpuści. NIE ZAGOTOWUJEMY! Odstawiamy by płyn przestygł do temperatury pokojowej.
Następnie mleko przelewamy do miski dodajemy jajka, olej, mąkę. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto na naleśniki przelewamy do sześciu mniejszych miseczek i odstawiamy na godzinę do lodówki by ciasto odpoczęło.
Wyciągamy miseczki i do każdej z nich dodajemy po łyżce wody aby rozcieńczyć troszkę ciasto i dodajemy barwnik. Mieszamy.
Na patelni do naleśników rozgrzewamy odrobinę oleju i wylewamy trochę ciasta na patelnię, obracamy tak by równomiernie ciasto pokryło patelnię. Naleśniki smażymy z jednej strony około 2 minut po przekręceniu około 1 minutę, nie możemy doprowadzić by naleśniki nie stały się brązowe. Pamiętajmy aby naleśniki były cienkie. Z każdego barwnika powinno nam wyjść około 4 – 5 naleśników.
Usmażone naleśniki odstawiamy do przestygnięcia i wykonujemy nadzienie.
Do miski wlewamy śmietanę kremówek i ubijamy ją, gdy zaczną na śmietanie powstawać śladu dodajemy erytrytol i wanilię oraz serek mascarpone. Chwilę jeszcze ubijamy do momentu aż krem będzie sztywny.
Przechodzimy do montowania tęczowego tortu naleśnikowego. Rozkładamy cienką warstwę kremu między każdy naleśnik. Wierzch także pokrywamy kremem możemy także udekorować boki. Tort naleśnikowy wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto także przechowujemy w lodówce.
Tęczowy tort naleśnikowy wygląda naprawdę imponująco i nie jest skomplikowany w wykonaniu. Wystarczy zrobić mnóstwo naleśników i pyszny krem z bitej śmietany i mascarpone i to wystarczy by cieszyć się pysznym deserem o każdej porze roku. To ciasto nie jest zbyt słodkie ale kończy się bardzo dekadenckim uczuciem. Ciasto jest też oszałamiająco piękne i cieszy oczy nie tylko dzieci ale i dorosłych. Istne naleśnikowe szaleństwo.