Terrina z buraków i serka śmietankowego.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Terrina z buraków i serka śmietankowego. Bezkonkurencyjne połączenie buraków i sera śmietankowego, to takie kiedy kombinacja smaków nigdy się nie znudzi. Terrina z buraków i serka śmietankowego to jedno z najlepszych przepisów, a piękne kolory sprawiają, że jest to dodatek na każdą wyjątkową okazję np Walentynki. Połączenie buraków i serka naprawdę wywołuje zachwyt.
Burak jest cudownym warzywem o właściwościach leczniczych. Kryje w sobie mnóstwo wspaniałych i odżywczych witamin. Surowe buraki wspomagają przemianę materii usuwają szkodliwe toksyny z organizmu. Betanina, którą zawierają buraki może niszczyć wolne rodniki, które są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Buraki wzmacniają odporność, obniżają ciśnienie krwi, dodają nam sił. Wapń zawarty w burakach wspiera nasze zęby i kości. Magnez zwalcza negatywne skutki stresu i wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy, które występują w buraku to: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Burak zawiera również błonnik i białko.
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie, które występują w jogurcie greckim zapobiegają rozwojowi bakterii. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 500 g buraków średniej wielkości
– 400 g serka śmietankowego
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
– ½ pęczka szczypiorku
– 3 łyżki jogurtu greckiego
– 70 g orzechów pekan
Buraki myjemy, przyprawiamy solą i polewamy odrobina oliwy i owijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 40 minut lub do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180°C. Upieczone buraki odstawiamy do ostygnięcia i następnie obieramy je i za pomocą ostrego noża lub mandaliny kroimy w cienkie plasterki.
Formę do terriny lub keksówkę o wymiarach 9×20 cm spryskujemy olejem wykładamy folią spożywczą. Tak by folią dokładnie pokrywała dno i brzegi formy, folia spożywcza musi wychodzić na zewnątrz blaszki by łatwiej nam było później wyciągnąć jej zawartość.
Do miski wkładamy serek śmietankowy, dodajemy posiekany szczypiorek, sól, czosnek, oregano, jogurt grecki mieszamy dokładnie.
Plasterki buraków układamy na dnie formy by lekko nachodziły na siebie. Następnie kładziemy połowę masy serowej i ponownie układamy warstwę buraków i jeszcze raz równomiernie rozprowadzamy serek śmietankowy i przykrywamy plasterkami buraka. Możemy także wykonać kilka warstw, wtedy robimy cieńsze warstwy z serka śmietankowego.
Foremkę wkładamy do lodówki na całą noc.
Orzechy pekan podsmażamy na suchej patelni.
Formę przykrywamy talerzem lub deseczką i przekręcamy do góry nogami. Delikatnie ciągniemy blaszkę do góry a następnie ściągamy folię.
Wierzch terriny posypujemy orzechami pekan.
Terrinę kroimy ostrym nożem na plasterki.
Buraki, buraki, przepyszne buraki! Ziemiste, słodkie warzywa korzeniowe są nie tylko intensywne w smaku ale także zachwycają swoją wszechstronnością. Jednym ze wspaniałych sposobów na delektowanie się burakami jest połączenie ich z kremowym serkiem śmietankowym z dodatkiem orzechów pekan i nie ma lepszego sposobu na połączenie tych dwóch składników niż zrobienie z nich terriny. Odważne, piękne i smaczne, intensywne oraz proste połączenie. Jest to wielowarstwowe dzieło sztuki kulinarnej!