Tiramisu z bananem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tiramisu z bananem. Każdy z nas kosztował tiramisu, klasyczny włoski deser, do którego większość osób ma słabość! Bogata, kremowa konsystencja z nuta kakao i banana. Wykonanie ciasta zajmuje dosłownie chwile, później już tylko pozostaje zrobić kawę i delektować się smacznym deserem z rodzina i przyjaciółmi.
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 26 biszkoptów do tiramisu
– 250 g serka mascarpone
– 5 bananów
– 500 ml śmietany kremówki 36%
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– gorzka czekolada do posypania
Polewa do namaczania:
– 80 ml wody
– 3 łyżeczki kakao
– 3 łyżeczki cukru pudru
Wodę, kakao i cukier puder umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy by składniki dobrze się połączyły ze sobą. Odstawiamy na bok.
Banany kroimy w plasterki.
Do miski wkładamy serek mascarpone, esencje z wanilii, wlewamy kremówkę. Za pomocą miksera ubijamy do powstania gęstej masy.
Biszkopty z jednej strony namaczamy w mieszance kakaowej. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, ciemną częścią do spodu. Następnie kładziemy połowę masy kremowej i przykrywamy plasterkami banana, jeden plasterek obok drugiego. Postępujemy tak z kolejną warstwą, kładziemy część biszkoptów, które również namaczamy w mieszance kakaowe, teraz kładziemy bitą śmietanę i plasterki banana. Posypujemy startą gorzką czekoladą. Gotowe.
Wspaniały, włoski deser, który z wielką łatwością wykonamy w kuchni bez większych problemów. Mała ilość cukru i dużo bananów, które dają naturalna słodycz. Pozostaje nam tylko delektować się tym cudownym ciastem.