Tort bezowy z mascarpone i owocami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tort bezowy z mascarpone i owocami. Ta beza to piękny, wdzięczny i romantyczny deser. Idealnie nadaje się na romantyczne kolacje. Fajne w tym cieście jest to, że bezę możemy przygotować z wyprzedzeniem. Konsystencja tego ciasta jest chrupiąca na zewnątrz, z miękkim kremem z bitej śmietany i pysznymi świeżymi owocami. Beza to zapierający dech w piersiach deser bezowy i jest on bardzo łatwy do przygotowania. Składa się z białek jaj, słodzidła, mąki ziemniaczanej, soku z cytryny i ekstraktu waniliowego. Po upieczeniu tworzy się chrupiąca zewnętnrza strona. Bezę podaje się z kremem wykonanym z mascarpone i śmietany kremówki, całość posypana dużą ilością świeżych owoców.
Jeśli szukasz pomysłu na ciekawy prezent, koniecznie zerknij tutaj.
Post sponsorowany.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 6 białek w temperaturze pokojowej
– szczypta soli
– 1 szklanka erytrytolu
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka mąki pszennej
– ½ łyżeczki soku z cytryny
– ½ łyżeczki esencji z wanilii
Krem:
– 500 ml śmietany kremówki
– 2 łyżki cukru pudru
– 250 g mascarpone
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Wsypujemy erytrytol. Gdy erytrytol się połączy z białkami dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, sok z cytryny i wanilię. Mieszamy delikatnie.
Na papierze do pieczenia rysujemy koła o średnicy 20 cm i układamy pianę na każdym kole.
Piekarnik nagrzewamy do 150°C wkładamy blachę z pianką i zmniejszamy temperaturę do 100°C i pieczemy od 3 do 3 ½ godziny.
Śmietanę kremówkę ubijamy i dodajemy cukier puder oraz dodajemy serek mascarpone i chwilę ubijamy.
Na spód kładziemy połowę masy z kremówką przykrywamy bezą i na wierzch kładziemy pozostałą masą z mascarpone. Posypujemy świeżymi owocami.
Smacznego.
Ten torcik bezowy jest nie tylko piękny dla oka, ale także jest to cudowna mieszanka smaków i tekstur. Przygotowując przepis na bezę, najważniejsze jest, aby mieć skrupulatnie czyste naczynia, wolne od tłuszczu, żółtek i skorupek jaj. Aby uzyskać większą objętość, konieczne jest by białka jajek miały temperaturę pokojową przed ich ubiciem.
Beza zazwyczaj opada i pęka po otwarciu piekarnika, ale nie zniechęcajmy się. Po prostu załatajmy wszystkie dziury bitą śmietaną. Nadal będzie to spektakularny deser. Można użyć różnych owoców do dekoracji, w tym jagód, kiwi i bananów. Pamiętajmy skropić banany sokiem z cytryny, aby zapobiec ich utlenianiu lub brązowieniu.