Tort czekoladowy z powidłami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tort czekoladowy z powidłami. Ten tort jest cudownie bogaty, jednocześnie delikatny i wilgotny, z warstwą pysznych powideł, masy krówkowej, dodatkowo pyszna warstwa kremu czekoladowego. Jest to wspaniały tort, który możesz wykonać na wiele różnych okazji. Czekoladowy tort jest moim ulubionym deserem i zawsze się nim zachwycam ( idealny tort na Dzień Kobiet czy Dzień Matki ). Ciasto jest bardzo bogate i jednocześnie świeże. Tort pozostaje świeży przez kilka dni.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Składniki jakie są potrzebne:
Spód:
– 125 g mąki orkiszowej
– 90 g erytrytolu
– 2 jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 100 g miękkiego masła
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem czekoladowy:
– 500 ml śmietany kremówki
– 150 g gorzkiej czekolady
– 1 łyżeczka żelatyny
Dodatki:
– 100 g herbatników pełnoziarnistych
– 1 puszka masy krówkowej
– powidła śliwkowe
– kakao do posypania
Tortownice o średnicy 19 cm wyłóż papierem do pieczenia.
W misce połącz masło i erytrytol. Następnie dodaj jajka. Miksuj do połączenia składników. Na koniec powoli wsyp kakao, proszek do pieczenia oraz mąkę orkiszową i ziemniaczaną. Miksuj.
Gotowe ciasto przełóż do tortownicy. Wyrównaj.
Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Wyciągnij ciasto i odstaw by ostygło.
Na wierzch ciasta wyłóż powidła śliwkowe.
Do garnka wlej 250 ml śmietany kremówki, dodaj połamaną na kawałki czekoladę i lekko podgrzewaj, ciągle mieszając. Gdy czekolada się rozpuści ściągnij garnek z ognia i wsyp żelatynę. Mieszaj i odstaw by krem ostygł.
W misce ubij pozostałą kremówkę na sztywną pianę. Następnie dodaj schłodzony krem czekoladowy i kontynuuj miksowanie.
Na powidła połóż połowę kremu czekoladowego, następnie warstwa herbatników, masa korówkowa, warstwa herbatników i na koniec pozostały krem czekoladowy.
Całość posyp kakao.
Ciasto przechowuj w lodówce.
Pyszny tort bardzo łatwy do zrobienia i super aromatyczny, to pyszne ciasto czekoladowe zawiera powidła śliwkowe, kakao, masę krówkową i herbatniki. Jest to znakomity przepis gdzie możesz wykorzystać resztki powideł. Jest to marzenie czekoholików – warstwa ciemniej, bogatej czekolady. Warstwy ciasta łączą się ze sobą dając uczucie przyjemnej rozkoszy. Ciężko się oprzeć temu deserowi.