Tort Fajitas.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tort Fajitas jest bardzo nietypowym i mało spotykanym daniem. Dziś przedstawię Wam jak wykonać bardzo smaczny, zdrowy i wyjątkowy obiad. Przepis, który super się sprawdzi w rodzinnym gronie. Jest to obiad szybki i niewymagający zbyt dużo pracy, a na dodatek jest naprawdę smaczny.
Składniki potrzebne do wykonania tortu Fajitas:
– 1 opakowanie tortilli
– 3 czerwone słodkie papryki
– 2 czerwone cebule
– przyprawa Fajitas
– 3 ząbki czosnku
– ser mozzarella (starty)
– olej
– ½ kg mielonego mięsa (u mnie pierś z indyka)
– Sól, pieprz
Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą fajitas, dodajemy posiekany czosnek. Dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w krążki, dodajemy do mięsa. Dodajemy odrobinę oleju. Dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do brytfanki i pieczemy w piekarniku 20 minut w 200°C.
Na spód naczynia żaroodpornego kładziemy tortillę posypujemy ją startym serem mozzarella i kładziemy upieczony wcześniej farsz. Robimy kolejną warstwę, czyli kładziemy tortillę, posypujemy serem mozzarella i kładziemy farsz. I jeszcze jedna warstwa. Tortilla, ser mozzarella, farsz i przykrywamy tortillą. Dokładnie dociskamy. Jeśli zajdzie taka potrzeba kładziemy jeszcze jeden krążek tortilli.
Wkładamy nasz tort do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok 25 minut.
Po upieczeniu wyciągamy naszą potrawę z piekarnika i na wierzch naczynia żaroodpornego kładziemy duży talerz i odwracamy tak by talerz był pod spodem i delikatnie podnosimy naczynie żaroodporne. Mamy gotowy tort fajitas.
Kroimy i smacznego!
BARDZO SMACZNE DANIE!