Tort z tortilli z kurczakiem i fasolą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tort z tortilli z kurczakiem i fasolą. Jeśli jesteśmy fanami meksykańskiego jedzenia to czeka nas nie lada gradka! Ten tort z tortilli z kurczakiem i fasolą jest znakomitą propozycją na rodzinny obiad. Pyszne warstwy z kurczaka, fasoli, kukurydzy przekładane wrapem to istne szaleństwo smaku i aromatu. Najlepsze jest to, że możliwości są nieograniczone. Nie mamy kurczaka? Zamieńmy go na indyka lub inne mięso bądź krewetki. Jesteśmy wegetarianami? Zamieńmy kurczaka na tofu lub pieczarki. Wyobraźmy sobie nasze ulubione meksykańskie smaki, takie jak fasola, pomidory, ser ułożone między tortille, a całość zapieczona w piekarniku, a następnie pokrojone w plastry jak ciasto. Kto by się temu oparł?
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Biała fasola jest pełna wartościowego białka i posiada także lecznicze właściwości. Fasola obniża cholesterol, wzmacnia serce i wątrobę. Hamuje powstawanie komórek nowotworowych. Chroni przed nadciśnieniem. Jedzenie fasoli wzmacnia odporność, wspiera pracę mózgu, wspomaga pamięć i koncentrację. Reguluje poziom cukru we krwi. Przeciwdziała cukrzycy typu II i anemii. Witaminy jakie znajdziemy w fasoli to: A, B1, B2, C, E. Składniki mineralne znajdujące się w fasoli to: magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor. Zawiera dużo błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 tortille
– 1 cebula
– 1 papryka pomarańczowa
– 1 puszka fasoli w pomidorach
– 1 puszka fasoli ciemnej
– 1 duża puszka kukurydzy
– 3 ząbki czosnku
– 4 pomidory
– 250 g startego sera mozzarella
– 500 g piersi z kurczaka
– olej do smażenia
– sól, pieprz
– kminek do smaku
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1 łyżeczka granulowanego czosnku
– ½ szklanki wody
Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie.
Kukurydzę i fasolę odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę pokrojona w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekany czosnek. Smażymy razem około minutę. Następnie dodajemy fasolę w pomidorach oraz odsączoną fasolę i kukurydzę. Dodajemy także pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone na małe kawałki mięso. Wlewamy pół szklanki wody i gotujemy aż woda odparuje. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, czosnkiem i papryką słodką. Mieszamy.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i na spód kładziemy tortillę na nią równomiernie rozprowadzamy ¼ nadzienia i posypujemy odrobiną sera. Kładziemy kolejną tortillę i ¼ nadzienia posypujemy startym serem. Powtarzamy ten proces, na wierzchu powinno znajdować się nadzienie z kurczaka fasoli.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy około 20 minut wyciągamy tortownice i na wierzch posypujemy starym serem i zapiekamy kolejne 5 minut.
Upieczoną tortillę z kurczakiem i fasolą wyciągamy i kroimy na kawałki. Podajemy.
Istna uczta dla miłośników meksykańskiej kuchni. Stos tortilli naładowany zdrowymi składnikami: kukurydzą, fasolą, kurczakiem, czosnkiem to wszystko jest zaletą tego posiłku. Ten tort możemy przygotować wcześniej i schłodzić w lodówce. Później wystarczy podgrzać i cieszyć się smakami kuchni meksykańskiej. Już nie musimy się martwić co zrobić na obiad, ten prosty przepis z pewnością będzie regularnie pojawiał się w menu.