Tostowe muffinki z salami, jajkiem i serem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tostowe muffinki z salami, jajkiem i serem. Pragnę by moje jedzenie było pyszne i mówiło do mnie „ Zjedz mnie”. Te przepyszne babeczki śniadaniowe z salami, jajkiem i warzywami w formie tostowej filiżanki są cudowne. Sądzę, że jest to danie łatwe, ale w bardzo fantazyjny sposób wykonane. Podając takie śniadanie można zaimponować domownikom. Czegoż więcej można chcieć?
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 12 kromek brązowego chleba tostowego
– 4 jajka
– ¾ papryki słodkiej
– ½ pęczka szczypiorku
– 6 łyżek startego sera mozzarella
– ½ łyżeczki curry
– sól, pieprz
– olej
– 12 plasterków salami bądź jakiejś innej wędliny wg uznania
Foremkę do muffinków smarujemy dokładnie olejem.
Z chleba tostowego odkrajamy skórkę, za pomocą wałka rozwałkowujemy kromki chleba.
W otworach umieszczamy rozwałkowany chleb, następnie kładziemy po plasterku salami.
Paprykę kroimy w drobna krostę, szczypior siekamy drobno. Warzywa umieszczamy w misce i dodajemy ser mozzarella. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Gotowy farsz wkładamy do naszych filiżanek tostowych, taką samą ilość farszu do każdego koszyczka.
Jajka roztrzepujemy za pomocą widelca i dodajemy sól, pieprz i curry. Mieszamy. Przyprawione jajka wlewamy za pomocą łyżki do każdej kieszonki z farszem i wędliną.
Piekarnik nastawiamy na 190°C i pieczemy ok 15 minut.
Muffinki najlepiej smakują na ciepło, chociaż zimne też są dobrą przekąską.
Świetny pomysł na śniadanie lub przystawkę.
TOSTOWE MUFFINKI Z SALAMI, JAJKIEM I SEREM!