Tosty francuskie na słodko.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tosty francuskie na słodko. Te klasyczne, łatwe w przygotowaniu tosty francuskie tworzą najdoskonalsze, cynamonowe tosty. Maślane krawędzie i miękkie wnętrze. Tosty, które są idealne na śniadanie lub podwieczorek. W niektórych domach zamiast placków, gofrów na śniadanie serwowane są tosty francuskie. Jest to śniadanie proste w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie z dużą ilością owoców i innych dodatków. Jeśli są tu miłośnicy słodkich i leniwych śniadań to tosty francuskie będą odpowiednim posiłkiem.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 jajka
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 8 kromek chałki lub chleba
– masło klarowane do smażenia
– 1 łyżka brązowego cukru
– ¼ szklanki mleka
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu
– ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodatki:
– cukier puder do posypania (opcjonalnie)
– owoce
– miód
– syrop klonowy
Do płytkiego naczynia wlewamy mleko, dodajemy jajka, wanilię, cukier, gałkę muszkatołową, cynamon. Mieszamy zawartość naczynia.
Patelnię stawiamy na średnim ogniu i rozpuszczamy masło.
Każdą kromkę chleba z obu stron zanurzamy w masie jajecznej i następnie smażymy na złoty kolor z każdej strony. Powtarzamy to z pozostałymi kromkami chleba.
Usmażone tosty francuskie przekładamy na talerz możemy posypać je cukrem pudrem. Podajemy z ulubionymi dodatkami takimi jak: syrop klonowy, miód, owoce.
Tosty francuskie z tego przepisu są zdecydowanie najlepsze i najsmaczniejsze od innych wersji. Dodatek cynamonu i gałki muszkatołowej do masy jajecznej pomaga ożywić całe danie i ten aromat!