Tradycyjna babka wielkanocna.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tradycyjna babka wielkanocna. Jest jedną z najbardziej ukochany tradycji Wielkanocnych, z pewnością w każdy domu pieczona jest babka, jest wiele wersji tego bogatego chleba wielkanocnego, przeplatanego syropem rumowy i polewanego lukrem, ciasto serwowane tylko na Wielkanoc. Taka tradycja jest bardzo kochana i należny ją podtrzymywać. Przepis, który znajduje się poniżej jest tradycją mojego domu rodzinnego, moja mama co Wielkanoc piecze to cudeńko, więc tym razem odpuszczamy liczenie kalorii tylko delektujemy się smakiem tradycji i cieszymy się czasem spędzonym w gronie rodzinnym.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 5 jajek
– 1 szlanka mąki pszennej
– ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 szklanka cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ szklanki oleju
Jajka ubijamy i stopniowo dodajemy cukier, chwile miksujemy i wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz wlewamy i olej. Miksujemy.
Formę do babki smarujemy olejem i wlewamy ciasto na babkę.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy przez 40 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzamy wykałaczką czy babka się upiekła.
Upieczone ciasto wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Ta babka nie zawiera rodzynek, drożdży ani alkoholu. Jest idealna dla dzieci. Ciasto też nie wymaga zagniatania, wystarczy tylko mikser i gotowe, później już tylko czekamy aż ciasto się upiecze.