Truskawkowy pudding chia z serkiem wiejskim.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Truskawkowy pudding chia z serkiem wiejskim. Pudding chia wypełniony świeżymi truskawkami, serkiem wiejskim i mlekiem owsianym z dodatkiem jogurtu greckiego i naturalnie słodzony. Ten przepis na pudding chia doskonale nadaje się na lekkie śniadanie lub zdrowy deser. Puddingi chia są fantastyczne, używamy zaledwie kilku naturalnych, zdrowych składników z których powstanie pyszny pudding. Nasiona chia po umieszczeniu w płynie zmieniają płynną mieszankę w żelowatą teksturę tworząc w ten sposób pyszny pudding. Taki fajny deserek!
Truskawki są bardzo popularny owocem, ze względu na swój smak. Idealnie komponują się w sałatkach, koktajlach, smoothie czy w deserach. Truskawki posiadają właściwości lecznicze i upiększające. Wspomagają odchudzanie, posiadają właściwości moczopędne, dzięki czemu oczyszczają nasz organizm z toksyn. Wpływają pozytywnie na pracę serca. Zalecane są dla osób, które mają problemy ze stawami. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy bardzo korzystnie wpływają na włosy, a maseczka z truskawek nawilży skórę. Witaminy występujące w truskawkach to: A, B1, B2, B3, B6, C,E, kwas foliowy, błonnik. Związki mineralne występujące w truskawce to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan.
Chia inaczej szałwia hiszpańska. Należy do najzdrowszej żywności na świecie. Nasiona są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a te z kolei są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i przyczyniają się do chorób nowotworowych, szybszego starzenia się organizmu oraz do mutacji komórek. Nasiona chia są bogate w wysokiej jakości białka. Spożywanie nasion poprawia naszą pamięć i walczy z depresją. Wspomagają układ nerwowy i uspokajają. Witaminy jakie znajdziemy w nasionach chia: A, C, E, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne występujące w nasionach to: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód, cynk. Znajdziemy w nich również kwasy tłuszczowe takie jak: nasycone,jednonienasycone, wielonienasycone oraz tłuszcze trans. Chia jest również bogate w błonnik i białko.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 łyżka jogurtu greckiego
– 1 szklanka truskawek
– ½ łyżeczki wanilii
– ¼ szklanki serka wiejskiego
– 1 łyżka erytrytolu
– ½ szklanki mleka owsianego
– 2 łyżki nasion chia
Do blendera wlewamy mleko, jogurt grecki, wanilię, dodajemy erytrytol, truskawki, serek wiejski. Włączamy blender i miksujemy do momentu powstania gładkiej aksamitnej masy. Masę truskawkową przelewamy do pojemnika dodajemy nasiona chia. Mieszamy. Wstawiamy do lodówki na całą noc, im dłużej będziemy przetrzymywać nasz deser w lodówce tym będzie gęściejszy.
Tak prosty a jednocześnie bardzo smaczny pudding chia z truskawkami i serkiem wiejskim. Deser z chia jest pełen owocowego smaku i jest bardzo uzależniający, satysfakcjonująca uczta bez poczucia winy. Deser nie zawiera cukru!