Udka z kurczaka w sezamie.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Udka z kurczaka w sezamie. Nie sądziłam, że mięso w sezamie jest tak łatwe do wykonania, jest to jeden z moich ulubionych przepisów na kurczaka. Idealny na obiad, aromatyczny i delikatny. Ten wspinały kurczak w sezamie, wygląda tak dobrze, że ma się ochotę od razu go schrupać. Nie wiem nawet, czy potrafię opisać, jak dobre są te udka. Koniecznie spróbuj, bo naprawdę warto! To danie można przygotować bardzo szybko i czekać aż się ładnie upiecze.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 udka z kurczaka
– 3 ząbki czosnku
– 3 łyżki miodu płynnego
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– sok z ½ cytryny
– 1 łyżeczka imbiru
– 3 łyżki oleju z awokado
– 4 łyżki sezamu białego
W miseczce mieszamy następujące składniki: sok z cytryny, posiekane ząbki czosnku, miód, papryka słodką, imbir, olej z awokado. Wszystko dokładnie mieszamy.
Udka kurczaka myjemy, osuszamy i umieszczamy w naczyniu i polewamy nasza miodowa marynata. Przykrywamy folią aluminiową. Odstawiamy na minimum godzinę ale najlepiej pozostawić je na całą noc.
Zamarynowane mięso kładziemy na blaszce do pieczenia bądź w naczyniu żaroodpornym przyprawiamy je solą, pieprzem i posypujemy sezamem. Nasza blaszkę przykrywamy folią aluminiową .
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy 30 minut. Po upływie tego czasu ściągamy folie i pieczemy jeszcze ok 20 minut. Gotowe.
Łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny obiad.
UDKA Z KURCZAKA Z SEZAMEM!