Udka z kurczaka w sosie pomidorowym ze szpinakiem i bazylią.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Udka z kurczaka w sosie pomidorowym ze szpinakiem i bazylią. Pieczony kurczak w kremowym sosie pomidorowym z bazylią i szpinakiem. Zaletą więdnięcia szpinaku w sosie jest to, że można w łatwy sposób podwoić spożycie zieleni! Szpinak bardzo się kurczy gdy się nagrzewa, dzięki czemu możemy spożywać więcej pożywnego szpinaku nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Jest to absurdalnie szybki i pyszny pomysł na obiad.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Bazylia jest to zioło które często dodajemy do dań z pomidorów np spaghetti, pesto, poprawiają smak dania. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że bazylia oprócz walorów smakowych posiada niezwykłe walory lecznicze. Bazylia łagodzi stany zapalne stawów, jej działanie porównywane jest do silnych leków, lecz zioło to ie posiada skutków ubocznych, ponieważ jest naturalne. Ułatwia walkę z depresją, bezsennością nadpobudliwością i stanami lękowymi. Posiada właściwości łagodzące wzdęcia i kolki. Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pożywienia. Stymuluje układ odpornościowy. Wspiera oczyszczanie nerek. Wspomaga pracę serca mięśniowego. Posiada właściwości pobudzające laktację, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Wspiera leczenie migreny. Witaminy jakie znajdziemy w bazylii to: A, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Związki mineralne jakie występują w bazylii to: żelazo, magnez, sód, potas, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 6 udek
– przyprawa do kurczaka
– czosnek w proszku
– sól, pieprz
– olej
– 2 puszki pomidorów
– 5 garści świeżego szpinaku
– garść świeżej bazylii
– 4 ząbki czosnku
– ½ szklanki śmietany
Udka myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i czosnkiem w proszku. Polewamy je odrobina oleju i dokładnie mieszamy. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy udka około 40 minut.
W międzyczasie gdy udka się pieką wykonujemy sos pomidorowo szpinkowy. Do garnka przelewamy pomidory z puszki. Za pomocą blendera ręcznego miksujemy je gładką masę. Stawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy, dodajemy umyte liście szpinaku i bazylii. Mieszamy. Czekamy aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość, dodajemy posiekany czosnek oraz śmietanę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy sos się zagotuje wyłączamy gaz i odstawiamy go na bok.
Gdy uda się upieką wyciągamy je z piekarnika i polewamy sosem pomidorowo szpinakowym. Całość ponownie umieszczamy w piekarniku na kolejne 10 minut.
Po upływie wyznaczonego czasu nasz obiad jest gotowy.
Obiad, który jest pełen smaku i idealny na pracowite dni. Kurczak idealnie komponuje się z ryżem, makaronem lub ziemniakami. W tym daniu chodzi o sos. Znakomite bogactwo pomidorów, bazylii, szpinaku, czosnku. Szybki obiad w ciągu tygodnia.