Wafle czekoladowe.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wafle czekoladowe. Posiadają wspaniałą chrupkość, atrakcyjny czekoladowy smak i z łatwością możemy je przechowywać (jeśli doczekają kolejnego dnia)! Jest to tradycyjny przepis na przekładane wafle, który od lat jest używany w mojej rodzinie, dziś zapragnęłam podzielić się nim z Wami, byście także mogli delektować się wspaniałym smakiem czekoladowych wafli. Nie musimy już biec do sklepu po wafelki, wystarczy, że zaopatrzymy się w kilka składników i domowe wafle czekoladowe po niedługiej chwili będą gotowe! A cała rodzina z niecierpliwością będzie czekała na te wspaniałe smakołyki.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B6, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 opakowanie wafli
– 200 g masła
– 3 łyżki kakao
– 8 łyżek mleka
– 6 łyżek mleka w proszku
– 1/3 szklanki cukru
Cukier, mleko, kakao i masło umieszczamy w garnku i lekko podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Odstawiamy by lekko nam ostygło.
Do ostudzonej masy kakaowej dodajemy po łyżce mleka w proszku i mieszamy za pomocą trzepaczki. Gotową masę rozkładamy na wafle i rozsmarowujemy dokładnie po całej powierzchni. Gdy ułożymy już ostatnią warstwę, na wierz kładziemy deseczkę i coś ciężkiego by warstwy wafli połączyły się ze sobą.
Wafle gotowe są do jedzenia już po 4 godzinach, chociaż ja wolę je zostawić w lodówce na całą noc. Chociaż Wam się przyznam, że nie zawsze mi to wychodzi, po już po kilku godzinach zaczynam je podjadać!
Fajna, czekoladowa przekąska z pewnością zasmakuje dorosłym jak i dzieciom. Uwielbiam ten smak czekolady, która rozpływa się w ustach, aż nie mogę doczekać się kolejnego kęsa.