Warstwowa sałatka z czerwoną kapustą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Warstwowa sałatka z czerwoną kapustą. Ta sałatka jest zdrowa, kolorowa i chrupiąca. Pokochasz tą pyszną sałatkę bez dodatku majonezu, z mnóstwem świeżych warzyw i dressingiem na bazie oleju i octu winnego. Sekretem sukcesu tej sałatki jest różnorodność kolorów, pomyśl tylko „ zjem tęczę”, czyż to nie wspaniałe uczucie?! Kolejnym atutem tej sałatki jest to, że możesz przygotować ją z wyprzedzeniem. Ta sałatka z makaronem, marchewką, sałatą, pomidorami, kapustą, kukurydzą, czosnkiem jest wręcz uzależniająca.
Kapusta czerwona jest połączeniom warzyw kapustowatych z warzywami o kolorze czerwonym. Jest warzywem niskokalorycznym więc powinny sięgnąć po nią osoby na diecie. Jest pełna antyoksydantów. Warzywo to pozytywnie wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie. Pomaga w walce z anemią, zwalcza wolne rodniki i wspiera wchłanianie witamin. Leczy obrzęki. Sok z kapusty jest świetnym lekarstwem na wrzody żołądka. Kompresy z liści kapusty są super na bóle stawów. Redukuje poziom złego cholesterolu. W czerwonej kapuście znajdziemy mnóstwo witamin i składników mineralnych, więc warto często po nią sięgać. Witaminy jakie znajdziemy to: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E. Składniki mineralne występujące w kapuście to: potas, cynk, mangan, magnez, selen, miedź, żelazo, wapń, fluor. W jej składzie znajdziemy również kwas pantotenowy, cholinę, betainę i dużo błonnika.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Składniki jakie są potrzebne:
– ½ główki czerwonej kapusty
– 200 g makarony
– 2 cebule
– duża puszka kukurydzy
– 2 marchewki
– kilka listków sałaty
– 1 pomidor
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz
– olej
– 1 łyżeczka cukru brązowego
– 1 łyżka octu winnego
Makaron ugotuj al dente.
Czerwoną kapustę drobno posiekaj, oprósz solą i cukrem. Ugniataj około 5 minut by kapusta puściła sok. Dodaj posiekany czosnek do kapusty i wymieszaj.
Marchew zetrzyj na tarce jarzynowej.
Cebule pokrój w kostkę.
Kukurydzę odcedź.
Na spodzie miski ułóż warstwę kapusty, następnie połóż kukurydzę, cebulę, startą marchewkę, ugotowany makaron. Na wierzch płóż porwane liście sałaty i udekoruj pokrojonym w kostkę pomidorem.
W miseczce połącz olej i ocet winny. Wsyp sól oraz pieprz. Wymieszaj i polej nim sałatkę.
Jestem strasznie podekscytowana, że mogę podzielić się z Tobą przepisem na tą sałatkę, która jest wręcz uzależniająca. Nie przesadzam. Sałatka jest tak pyszna i tak idealnie chrupiąca, że znika niemal natychmiast na każdej imprezie. Wspaniałą rzeczą jest to, że wykonasz ją z wielką łatwością i jest przyjazna dla domowego budżetu. Wyśmienita sałatka, która jest pełna smaku i różnorodnej konsystencji.