Warstwowy pudding chia z truskawkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Warstwowy pudding chia z truskawkami. Ten puszysty pudding chia z truskawkami to zdrowy i smaczny sposób na wyśmienita przekąskę w ciągu dnia! Ten pełen koloru deser przepełniony jest truskawkami i co najważniejsze jest bez nabiału, bez glutenu, niskokaloryczny i wegański. Pudding chia możesz przygotować z wyprzedzeniem, aby uzyskać łatwą i bezproblemową słodycz w ciągu dnia.
Chia inaczej szałwia hiszpańska. Należy do najzdrowszej żywności na świecie. Nasiona są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a te z kolei są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i przyczyniają się do chorób nowotworowych, szybszego starzenia się organizmu oraz do mutacji komórek. Nasiona chia są bogate w wysokiej jakości białka. Spożywanie nasion poprawia naszą pamięć i walczy z depresją. Wspomagają układ nerwowy i uspokajają. Witaminy jakie znajdziemy w nasionach chia: A, C, E, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne występujące w nasionach to: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód, cynk. Znajdziemy w nich również kwasy tłuszczowe takie jak: nasycone,jednonienasycone, wielonienasycone oraz tłuszcze trans. Chia jest również bogate w błonnik i białko.
Truskawki są bardzo popularny owocem, ze względu na swój smak. Idealnie komponują się w sałatkach, koktajlach, smoothie czy w deserach. Truskawki posiadają właściwości lecznicze i upiększające. Wspomagają odchudzanie, posiadają właściwości moczopędne, dzięki czemu oczyszczają nasz organizm z toksyn. Wpływają pozytywnie na pracę serca. Zalecane są dla osób, które mają problemy ze stawami. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy bardzo korzystnie wpływają na włosy, a maseczka z truskawek nawilży skórę. Witaminy występujące w truskawkach to: A, B1, B2, B3, B6, C,E, kwas foliowy, błonnik. Związki mineralne występujące w truskawce to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan.
Migdały należą do najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Migdały mają dużo kalorii, ale pomagają na spalić tkankę tłuszczową. Posiadają wiele właściwości odżywczych i powinniśmy wprowadzić je do codziennej diety. Migdały powinny jadać kobiety w ciąży, z tego względu, że znajduje się w nich kwas foliowy ale także łagodzi mdłości oraz zgagę. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenia. Witamina B2 ma pozytywny wpływ na naszą pamięć i koncentrację. Spożywanie migdałów wzmacnia nasz system immunologiczny. Zmniejszają ryzyko cukrzycy. Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Witaminy jakie znajdziemy w migdałach: A, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk. Zawierają sporo białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika.
Składniki jakie będą potrzebne:
– ½ szklanki nasion chia
– 2 szklanki mleka z nerkowców lub innego
– 2 łyżki syropu z agawy
– 1 szklanka truskawek
– garść pokrojonych migdałów
Do miski wsyp nasiona chia i zalej je mlekiem. Poczekaj kilka minut, aż nasiona opadną i następnie ponownie wymieszaj by pozbyć się grudek. Dodaj syrop z agawy. Wymieszaj i wstaw o lodówki na minimum godzinę a najlepiej na całą noc.
Do wysokiego naczynia wsadź truskawki i zmiksuj ręcznym blenderem. Do truskawek dodaj połowę masy z chia. Wymieszaj by się wszystko połączyło.
Rozłóż pudding chia z truskawkami do czterech szklanek. Na wierzch połóż zwykły pudding chia i udekoruj posiekanymi migdałami i plasterkami truskawek.
Warstwowy pudding chia z truskawkami z dodatkiem mleka z nerkowców to łatwe śniadanie lub zdrowy deser. Ten przepis na pudding chia jest pełen składników odżywczych, które wypełnią Twój dzień. Wegański pudding chia wykonany z prostych i łatwo dostępnych składników. Jest to pożywny deser, przekąska lub śniadanie. Zrób dużą porcję by cieszyć się tym deserem przez cały dzień.