Wegańska czekolada z daktyli.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańska czekolada z daktyli. Czekolada – każdy jest jej fanem! Domowa czekolada z daktyli jest pełna superfoods, z pewnością ten deser zaspokoi apetyt na słodycze i czekoladę. Czekolada jest nie tylko łatwa do przygotowania ale jest bardzo zdrowa a do jej wykonania potrzebujemy: daktyli, kakao, jagód goji, pistacji oraz oleju kokosowego. Idealna przekąską na wynos, kolejnym atutem jest to, że czekolad z daktyli jest wegańska w 100% i jest bez glutenu oraz cukru. Niesamowicie pyszna, wegańska czekolada z daktyli z chrupiącymi pistacjami i zdrowymi jagodami, czekolada wypełniona pełnowartościowymi składnikami tworzy pyszną ucztę lub zdrową przekąskę.
Suszone daktyle to wspaniała, słodka przekąska oraz idealny dodatek do ciast. Jednak owoce te posiadają wiele właściwości leczniczych, więc można je śmiało nazwać naturalnym lekiem. Daktyle posiadają w swoim składzie cukry proste, dlatego są cenione przez sportowców i osób prowadzące aktywny tryb życia, ponieważ są dobrym źródłem energii. Regulują ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Poprawia pracę serca oraz pomagają zmniejszyć skutki stresu. Zawierają dużo naturalnych antyoksydantów, które wpływają na zwiększenie odporności organizmu. Osoby zmagające się z anemią powinny spożywać daktyle. Witaminy występujące w daktylach to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, żelazo, magnez, potas, cynk, sód, wapń. Daktyle zawierają sporo błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit i jednocześnie oczyszcza je.
Jagody Goji są nazywane czerwonymi diamentami Wschodu i zaliczają się do tzw. Super-food, czyli super-żywność. Posiadają niesamowity wpływ na nasze zdrowie. Jagody Goji warto włączyć do codziennej swojej diet. Ze względu na witaminy jakie posiada zapobiega starzeniu się. German, który znajdziemy w owocu ma udowodnione działanie antynowotworowe. W Azji, skąd pochodzą owoce Goji uznawane jest za lekarstwo na dolegliwości oczu, nerek, wątroby, płuc. Ponadto korzystnie wpływają na pracę serca i ciśnienie tętnicze, obniżają ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w owocach Goji to: B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: żelazo, miedź, wapń, cynk, selen, fosfor. . Znajdziemy również błonnik, beta-karoten i białko.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 ½ szklanki suszonych daktyli bez pestek
– 2 łyżki kakao
– 90 g oleju kokosowego
– ¾ szklanki jagód goji
– ¾ szklanki pistacji
Daktyle wkładamy do miseczki i zalewamy wodą, odstawiamy na całą noc.
Rano odlewamy wodę i wyciskamy nadmiar z daktyli.
W garnku rozpuszczamy olej kokosowy.
Do robota kuchennego wkładamy daktyle, wlewamy olej kokosowy i dodajemy kakao. Włączamy robot i czekamy aż uzyskamy gładką masę.
Do czekoladowej masy wsypujemy połowę pistacji i jagód goji. Mieszamy dokładnie.
Małe naczynie wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę daktylową. Dociskamy mocno. Na wierzchu kładziemy pozostałe pistacje i jagody goji. Lekko dociskamy. Całość wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Czekolada z daktyli, z pistacjami i jagodami goji jest naturalnie słodka i bardzo smaczna. Daktyle są cudownie miękkie, słodkie i lepkie. Idealnie komponują się z kakao, jagodami goji i pistacjami, w ten prosty sposób otrzymujemy pyszną czekoladę z daktyli, którą pokochamy! Ta czekolada jest naprawdę satysfakcjonująca. Nie czekajmy, tylko zróbmy ją!