Wegańska gorąca czekolada do picia.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańska gorąca czekolada do picia. Oto przepyszna gorąca, wegańska czekolada domowej roboty, która jest o wiele lepsza i zdrowsza niż jakakolwiek mieszanka pakowana w pudełka, którą znajdziemy w sklepie. Bogata, kremowa gorąca czekolada jest idealnym sposobem by rozgrzać się przed nadciągającą jesienią. Zrobienie wegańskiej czekolady od podstaw jest praktycznie natychmiastowe, wystarczy połączyć ze sobą mleko, czekoladę, przyprawy, podgrzać i po krótkiej chwili cieszymy się pysznym czekoladowy napojem.
Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe stanowi zdrową alternatywę dla mleka zwierzęcego. Mleko migdałowe posiada niską kaloryczność, więc śmiało mogą je pić osoby na diecie. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol we krwi. Witamina E występująca w mleku jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, wspiera również układ odpornościowy i dba o młody wygląd. Witaminy jaki znajdziemy w mleku migdałowym: B2, D2, E. Składniki mineralne to: sód, cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń, selen, magnez. Zawiera sporo błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka mleka kokosowego
– 1 szklanka mleka migdałowego
– ½ łyżeczki mielonego cynamonu
– ½ łyżeczki esencji z wanilii
– troszeczkę pieprzu cayenne
– troszeczkę gałki muszkatołowej
– ¼ łyżeczki soli himalajskiej
– 140 g gorzkiej czekolady wegańskiej
Mleka wlewamy do garnka. Gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy kawałki gorzkiej czekolady i za pomocą trzepaczki łączymy zawartość garnka. Następnie dodajemy przyprawy. Mieszamy. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści dodajemy esencję z wanilii. Mieszamy do połączenia się składników. W razie gdy czekolada jest mało słodka możemy dodać troszkę słodzidła, a dla osób co wolą bardziej wyrazisty smak dodajemy więcej pieprzu cayenne.
Czekoladę możemy podawać z bitą śmietana, posypanym kakao lub dowolnymi dodatkami według upodobań.
Domowa gorąca czekolada do picia, która rozgorzeje nasze ciała w chłodne dni. Idealna!