Wegańska nutella. Czekoladowy krem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańska nutella. Czekoladowy krem. Nutella została wynaleziona w 1920 roku przez włoskiego cukiernika Pietro Ferrero. Krem czekoladowy pierwotnie nazywał się „ Supercrema”, ale w latach sześćdziesiątych nazwa została zmieniona na „ Nutella”. Słodka, czekoladowa pasta z orzechów idealna na kanapkę. Ten przepis jest przepyszną alternatywą dla Nutelli. Wegańska nutella jest pozbawiona orzechów z tego względu by osoby mające alergie, także miały możliwość zajadania się tym pysznym kremem czekoladowym. Wegańska nutella jest bez orzechów, bez glutenu i absurdalnie zbliżona do oryginalnej wersji.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml
– 200 g wegańskiej gorzkiej czekolady
Mleczko kokosowe umieszczamy w lodówce na 24 godziny.
Schłodzone mleko wkładamy do garnka, wodę kokosową odlewamy i stawiamy na małym ogniu i czekamy aż zacznie parować, nie możemy doprowadzić do wrzenia.
Do miski wkładamy połamaną gorzką czekoladę i zalewamy mleczkiem kokosowym. Przykrywamy miskę talerzykiem i odstawiamy na około 3 – 4 minuty. Mieszamy zawartość miski by czekolada dobrze połączyła się z mleczkiem.
Gotową nutellę przelewamy do słoika i wkładamy do lodówki aby zgęstniała.
Przechowujemy ją w lodówce do jednego tygodnia.
Szybki krem na kanapki.
Wykonajmy pyszną, wegańską nutellę w 5 minut, wystarczą tylko dwa składniki aby cieszyć się zdrowym kremem na kanapki. Ten prosty przepis jest nie tylko bez mleka, bez glutenu i wegańskie ale również jest bardzo czekoladowy i zdrowy. Nic dziwnego, że Nutella ma duża konkurencję wśród domowych i zdrowych przepisów na czekoladowe kremy.