Wegańska owsianka z jagodami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańska owsianka z jagodami. Ta wegańska owsianka z jagodami, nasionami chia, z proszkiem maca i z dodatkiem orzechów pekan oraz mleka owsianego jest zbyt dobra by się nią dzielić! Śniadanie bezglutenowe, przyjazne dla wegan i bez dodatku cukru. Ta kombinacja płatków owsianych z jagodami jest idealną opcją na szybki, poranny posiłek. Owsianka to pyszne śniadanie, ale także zdrowe, pocieszające i bardzo pożywne. Ten przepis na owsiankę jest pełen zdrowych składników – owsa, orzechów, nasion chia, jagód, proszku maca i mleka owsianego. Całość smakuje jak uczta.
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Korzeń Maca jest bogata w składniki odżywcze, proszek ten może skupić się na uzdrawianiu konkretnych słabości naszego ciała. Indianie peruwiańscy bo to oni docenili właściwości korzeni Maca, twierdzą, że ów warzywo posiada właściwości przeciw osteoporozie, pomagają utrzymać zdrowe kości,, również łagodzą dokuczliwe objawy menopauzy i miesiączki. Poprawia sprawność seksualną kobiet i mężczyzn i zwiększa płodność. Stosowany jest też jako środek do budowy i wytrzymałości masy mięśniowej. Ma działanie rewitalizujące wzmacniające odporność. Maca jest uznawana również za roślinę poprawiającą pamięć. Witaminy wchodzące w skład korzenia Maca: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Minerały jakie znajdziemy w proszku Maca: miedź, cynk, magnez, żelazo, bor, selen. Stanowi cenne uzupełnienie diety.
Chia inaczej szałwia hiszpańska. Należy do najzdrowszej żywności na świecie. Nasiona są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a te z kolei są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i przyczyniają się do chorób nowotworowych, szybszego starzenia się organizmu oraz do mutacji komórek. Nasiona chia są bogate w wysokiej jakości białka. Spożywanie nasion poprawia naszą pamięć i walczy z depresją. Wspomagają układ nerwowy i uspokajają. Witaminy jakie znajdziemy w nasionach chia: A, C, E, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne występujące w nasionach to: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód, cynk. Znajdziemy w nich również kwasy tłuszczowe takie jak: nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone oraz tłuszcze trans. Chia jest również bogate w błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ szklanki płatków owsianych
– 2 łyżki nasion chia
– 100 g jagód świeżych lub mrożonych
– szczypta soli
– 1 łyżka proszku maca
– ¾ szklanki mleka owsianego
– 1 łyżka syropu z agawy
– garść orzechów pekan
Do garnka wsypujemy płatki owsiane, proszek maca, sól, syrop z agawy i nasiona chia, wlewamy mleko. Garnek stawiamy na ogniu i gotujemy przez około 5 minut. Pamiętajmy o mieszaniu.
Do miseczki wsypujemy jagody i za pomocą blendera ręcznego miksujemy je na puree.
Do szklanki lub miseczki umieszczamy na przemian płatki owsiane i jagody. Owsiankę posypujemy orzechami pekan.
Owsiankę podajemy na ciepło lub na zimno w zależności od preferencji.
Cieszmy się o poranku orzechami pekan, jagodami i płatkami owsianymi.
Owsianka jest od dawna reklamowana jako zdrowe i pożywne śniadanie. Owsianki są nie tylko pyszne ale i wszechstronne. Śniadanie pełne jagód, orzechów i płatków owsianych jest pocieszające z każdym kęsem. Jest to pyszne owsiane śniadanie, które z łatwością zrobimy i nakarmimy nim całą rodzinę. Ciepła owsianka z duża ilością jagód, sprawia, że każdy jest szczęśliwy o poranku.