Wegańska śmietanka do kawy. Paleo śmietanka do kawy.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańska śmietanka do kawy. Paleo śmietanka do kawy. Przepis na domową śmietankę do kawy (wegańska i paleo) ! Pięcioskładnikowy, łatwy przepis, który jest zdrowszy niż śmietanki kupowane w sklepie! Jeśli lubimy używać śmietanki do kawy to ta wegańska śmietanka do kawy jest nieco słodka ale dodaje cudownego, głębokiego, złożonego i waniliowego smaku naszej kawie! Dodatkowo, kiedy robimy własną śmietankę do kawy jesteśmy w stanie dokładnie kontrolować co się z nią dzieje! Nasza domowa śmietanka nie będzie miała zagęszczaczy ani niczego sztucznego no chyba, że sami coś dodamy!
Suszone daktyle to wspaniała, słodka przekąska oraz idealny dodatek do ciast. Jednak owoce te posiadają wiele właściwości leczniczych, więc można je śmiało nazwać naturalnym lekiem. Daktyle posiadają w swoim składzie cukry proste, dlatego są cenione przez sportowców i osób prowadzące aktywny tryb życia, ponieważ są dobrym źródłem energii. Regulują ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Poprawia pracę serca oraz pomagają zmniejszyć skutki stresu. Zawierają dużo naturalnych antyoksydantów, które wpływają na zwiększenie odporności organizmu. Osoby zmagające się z anemią powinny spożywać daktyle. Witaminy występujące w daktylach to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, żelazo, magnez, potas, cynk, sód, wapń. Daktyle zawierają sporo błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit i jednocześnie oczyszcza je.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 6 daktyli
– ½ szklanki wody
– 1 puszka mleczka kokosowego
– 1 łyżka kakao prawdziwego
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wlewamy wodę do garnka. Gdy się zagotuje dodajemy daktyle i gotujemy przez minutę by zmiękły. Odlewamy wodę. Z daktyli pozbywamy się pestek.
Potrząsamy puszką mleczka kokosowego by wymieszać jego zawartość i następnie wlewamy mleczko kokosowe, daktyle, kakao, ekstrakt waniliowy do miski i za pomocą blendera ręcznego łączymy zawartość naczynia. Musimy uzyskać gładką, jedwabistą konsystencję śmietanki ( kremu). Śmietankę przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do 7 dni.
Mleko kokosowe sprawia, że śmietanka jest wyjątkowo kremowa – przecież nikt nie chce cienkiej, wyciekającej śmietanki. Prawda?!
Zróbmy sobie przysługę i porzućmy śmieciowe śmietanki kupowane w sklepie i wypróbujmy ten paleo – wegański krem do kawy!