Wegańska wilgotna szarlotka.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańska wilgotna szarlotka. Ta prosta, wegańska szarlotka to znakomity deser o cudownym smaku jabłek. Gdy nasz dom zacznie pachnieć tak niebiańsko jabłkami i cynamonem, zauważymy tą zbliżającą się magię świąt. Nie obawiajmy się wegańskich wypieków, ponieważ w smaku nie różnią się niczym od tradycyjnej szarlotki. Jest to pyszne ciasto na co dzień i na święta. Idealna wegańska szarlotka.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe stanowi zdrową alternatywę dla mleka zwierzęcego. Mleko migdałowe posiada niską kaloryczność, więc śmiało mogą je pić osoby na diecie. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol we krwi. Witamina E występująca w mleku jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, wspiera również układ odpornościowy i dba o młody wygląd. Witaminy jaki znajdziemy w mleku migdałowym: B2, D2, E. Składniki mineralne to: sód, cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń, selen, magnez. Zawiera sporo błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 120 ml mleka migdałowego
– 80 ml syropu klonowego
– 50 g musu jabłkowego
– 60 ml oleju rzepakowego
– 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 240 g mąki gryczanej
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 duże jabłko
– szczypta soli
Do miski umieszczamy wszystkie mokre składniki, czyli: olej, mus jabłkowy, mleko, syrop klonowy. Mieszamy.
Następnie przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. Dodajemy do mokrych składników i mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy dokładnie.
Formę o wymiarach 11 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy ciasto około 40 minut lub do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy aby lekko ostygło. Następnie wyciągamy je na stojak i studzimy.
Opcjonalnie możemy polać rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Ciasto z jabłkami jest zawsze znakomitym pomysłem. Delikatnie słodkie ciasto, wypełnione musem jabłkowym i jabłkami, przyprawione delikatnie cynamonem. Jest to ciasto bardzo zdrowe i oczywiście bardzo smaczne. W towarzystwie gałki domowych lodów będzie to pyszna uczta. Wegańska wilgotna szarlotka to znakomite ciasto dla miłośników jabłek.