Wegańska zapiekanka pasterska. Shepherd’s pie.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańska zapiekanka pasterska. Shepherd’s pie. Duża ilość warzyw, puszyste puree z ziemniaków idealnie zapieczone. To cudowna i smaczna zapiekanka na wegański obiad. Tradycyjna zapiekanka w swoim składzie zawiera mięso w tym przepisie zostało ono zamienione wspaniałą ciecierzycą, która idealnie skomponowała się w całości. Wegańska zapiekanka jest bogata w białko z ciecierzycy z pyszną mieszanką warzyw w bogatym sosie a to wszystko przykryte ziemniaczanym puree i upieczone do perfekcji. W ten prosty sposób uzyskaliśmy pyszny, komfortowy obiad!
Ciecierzyca inaczej groch włoski lub cieciorka. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych. Ciecierzyca znana jest wegetarianom ze względu na dużą zawartość białka, ponieważ zastępuje im zwierzęce białko. Wskazana jest dla osób odchudzających się, bo jest niskokaloryczna. Cieciorkę wykorzystuje się do wykonania hummusu, czyli pasty do pieczywa lub dipu do sosów. Groch włoski zmniejsza zachorowanie na raka jelita grubego, pozytywnie wpływa na płodność. Dobrze wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Wspiera odporność naszego organizmu. Obniża poziom cholesterolu we krwi i obniża ciśnienie krwi. Posiada właściwości, które mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy. Zapobiega zaparciom. Witaminy jakie znajdziemy w cieciorce: A, B1, B2, B3, B6, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1,2 kg ziemniaków
– 2 ząbki czosnku
– 2 listki laurowe
– 1 cebula
– 2 – 3 marchewki
– 3 łodygi selera
– 1 puszka ciecierzycy
– 1 opakowanie pieczarek
– 200 g groszku mrożonego
– 1 łyżeczka tymianku
– sól, pieprz
– 3 łyżki przecieru pomidorowego
– ½ szklanki wody
– 1 łyżeczka mąki
– olej do smażenia
– ½ szklanki mleka owsianego
Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Wkładamy do garnka, dodajemy obrane ząbki czosnku i listki laurowe. Gotujemy ziemniaki do miękkości. Gdy ziemniaki będą już miękkie odcedzamy je i pozostawiamy do ostygnięcie. Wyciągamy listki laurowe.
Cebulę kroimy w kostkę, marchew, seler i pieczarki w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę do momentu aż się zeszkli. Dodajemy marchewkę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pieczarki i seler. Chwilkę razem smażymy. Dodajemy ciecierzycę razem z wodą z puszki oraz mrożony groszek. Wlewamy wodę. Przyprawiam solą i pieprzem. Dodajemy także przecier pomidorowy. Mieszamy i chwilę dusimy. Dodajemy tymianek i mąkę. Mieszamy dokładnie. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Ugotowane ziemniaki rozgniatamy za pomocą tłuczka. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz wlewamy mleko. Dokładnie łączymy zawartość.
Na wierzch warzyw kładziemy puree z ziemniaków. Wyrównujemy i możemy wykonać jakieś wzorki widelcem.
Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy przez 20 minut.
Obfita, smaczna i łatwa do wykonania wegańska zapiekanka ma to wszystko. Zapiekanka jest bez mięsa i bez dodatku mleka za to pełna warzyw takich jak: seler, pieczarki, marchewka, ciecierzyca, groszek, cebula, czosnek, ziemniaki z aromatycznym tymiankiem. Czyż to nie jest najlepsza zapiekanka na świecie?!