Wegańska zupa krem marchewkowa

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańska zupa krem marchewkowa. Pokochasz ten przepis na zupę marchewkową. Jest to luksusowo kremowa i pełna smaku zupa marchewkowa z dodatkiem czosnku, imbiru, ziemniaków, selera i pestek dyni. Możesz być mile zaskoczony, gdy dowiesz się, że ta zupa krem jest bez dodatku śmietany i jest w 100% wegańska. To lekka i zdrowa zupa dla całej rodziny.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Ziemniaki są znane każdemu z nas i są częstym gościem na naszych stołach, z czego bardzo się cieszę, ponieważ ziemniaki są lekkostrawne i zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Kartofle zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, poprawia przemianę materii. Ziemniaki wpływają na obniżenie ciśnienia krwi. Jedzenie ich łagodzi stres i zmęczenie. Pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu. Poprawiają wygląd skóry, pozytywne wpływają na wzrok. Witaminy jakie znajdziemy w ziemniakach to: A, B1, B2, B3, B6, C, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, cynk, mangan, fosfor, żelazo, mangan, magnez, wapń, sód, selen.
Kurkuma jest to przyprawa, która jest wykorzystywana w kuchni i w medycynie. Kurkuma łagodzi dolegliwości żołądkowe, zapobiega wzdęciom oraz reguluje procesy przemiany materii. Zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, obniża poziom cholesterolu Oczyszcza organizm z toksyn. Leczy trudno gojące się rany i blizny, a to dzięki kurkuminie, która jest związkiem występującym w kurkumie. Przyprawa ta świetnie poprawia humor. Pozytywnie wpływa na pracę serca. Posiada właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w kurkumie to: B6, C, E, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna. Związki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Kurkumę używamy razem z pieprzem ponieważ to zwiększa jej przyswajalność o 2000%.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 500 g marchewki
– 3 ziemniaki
– 1 korzeń pietruszki
– 3 ząbki czosnku
– 1 cm korzenia imbiru
– 1 cebula
– sok z 1 pomarańczy
– ¾ l bulionu warzywnego
– ½ łyżeczki curry
– sól, pieprz
– pestki dyni do posypania
– kawałek selera
Wszystkie warzywa pokrój w kostkę.
Do garnka wlej bulion warzywny i wsyp pokrojone warzywa.
Gotuj na średnim ogniu przez około 25 minut, aż warzywa zmiękną.
Wlej sok z pomarańczy.
Garnek z zupą ściągnij z ognia przypraw do smaku solą, pieprzem oraz curry w proszku. Zmiksuj blenderem ręcznym aż uzyskasz gładki krem.
Ponownie podgrzej zupę i posyp prażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Wiem o czym teraz myślisz – puree z marchewki?! Zaufaj mi, nic bardziej mylnego. Ta wegańska kremowa zupa marchewkowa to wspaniały sposób na delektowanie się marchewką bogatą w beta-karoten, szczególnie w chłodne jesienne i zimowe miesiące. Zupa w swoim składzie ma zaskakująco proste składniki, ale smakuje wyśmienicie. Jest to szybki i łatwy sposób na przygotowanie obiadu. Pokochasz jedwabiście gładką konsystencję i bogaty smak zupy.