Wegański chlebek bananowy.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegański chlebek bananowy. Na blogu jest już kilka przepisów na chlebek bananowy, są przepyszne! Ten przepis na chlebek bananowy ma tą zaletę, że jest wegański, co oczywiście jest świetne dla osób, które są weganami, ale kolejną jego zaletą jest to, że nie zawiera w swoim składzie jajek! Przepis jest śmiesznie prosty i szybki do wykonania, poza tym chlebek jest wilgotny, wspaniale bananowy. Poważny, perfekcyjny chlebek bananowy dla każdego!
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Nasiona lnu znane też jako siemię lniane. Len przeciwdziała zaparciom i wspomaga odchudzanie. Związki śluzowe zawarte w nasionach powlekają błonę śluzową żołądka, łagodząc w ten sposób wrzody. Siemię lniane leczy także kaszel, oparzenia, choroby skórne, zapalenie oskrzeli. Ma właściwości regenerujące naskórek i błony śluzowe. Obniża poziom cukru we krwi, wspomaga leczenie jajników. Siemię lniane jest jednym z najlepszych źródeł kwasów omega -3. Witaminy jakie znajdziemy w lnie to: B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, E, K. Minerały to: cynk, sód, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ¾ szklanki płatków owsianych
– 2 łyżki cukru kokosowego
– 3 dojrzałe banany
– 2 łyżki siemienia lnianego
– 1 łyżka syropu klonowego
– 1 łyżka ekstraktu waniliowego
– 1/3 szklanki mleka owsianego
– 1/3 szklanki oleju kokosowego
– 2 garście orzechów
Banany rozgniatamy na puree. Przekładamy je do miski, następnie dodajemy esencję z wanilii, roztopiony olej kokosowy, mleko owsiane, syrop klonowy i zmielony len. Dokładnie mieszamy zawartość miski.
Teraz wsypujemy mąkę, cukier kokosowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, płatki owsiane. Za pomocą miksera łączymy wszystko ze sobą.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto na chlebek bananowy. Wyrównujemy. Orzechy siekamy drobno i wysypujemy je na wierzch ciasta, dociskamy.
Piekarnik nastawiamy na 160°C i pieczemy 45-50 minut. Jeśli orzechy zaczną się przypiekać to przykrywamy kartką papieru. Przed wyciągnięciem ciasta sprawdzamy za pomocą patyczka czy ciasto jest upieczone.
Upieczone ciasto wyciągamy z formy i odstawiamy na stojaku do całkowitego schłodzenia się.
Pyszne, szybkie ciasto do zrobienia, wspaniale do kawki, herbatki lub szklanki wody.