Wegański czekoladowy kopiec kreta.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegański czekoladowy kopiec kreta. Jest to jedno z ciast, które można jeść przez cały rok. Nie potrzebujemy żadnych sezonowych składników i ciasto pasuje na wiele okazji ( przyjęcia urodzinowe, Wielkanoc, Święta Bożego Narodzenia, kawa z przyjaciółką ). Wszyscy kochamy to ciasto – kopiec kreta! To ciasto przypomina mi lata młodzieńcze kiedy moja mama używała jednej konkretnej mieszanki do pieczenia by wykonać to ciasto, które wszyscy uwielbialiśmy i uwielbiamy do dziś. Jednak w tym przepisie sami od podstaw wykonamy ciasto z bananami, bitą śmietaną, z dodatkiem kakao i czekoladowym spodem.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe stanowi zdrową alternatywę dla mleka zwierzęcego. Mleko migdałowe posiada niską kaloryczność, więc śmiało mogą je pić osoby na diecie. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol we krwi. Witamina E występująca w mleku jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, wspiera również układ odpornościowy i dba o młody wygląd. Witaminy jaki znajdziemy w mleku migdałowym: B2, D2, E. Składniki mineralne to: sód, cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń, selen, magnez. Zawiera sporo błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 1 dojrzały banan
– 200 g mąki
– 30 g kakao
– 70 g erytrytolu
– 130 ml mleka migdałowego
– 75 ml oleju
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 1 łyżka octu jabłkowego
Masa czekoladowa:
– 500 ml śmietany kremówki roślinnej
– 100 g startej gorzkiej wegańskiej czekolady
– 2 banany
– 18 g stabilizatora do bitej śmietany
– 2 łyżki erytrytolu
– 4 łyżeczki kakao
Banana rozgniatamy dodajemy erytrytol, olej i mleko migdałowe. Dokładnie mieszamy. Wlewamy ocet jabłkowy. Wsypujemy kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy zawartość miski. Wkładamy miskę do lodówki na 15 minut by się słodziła jej zawartość.
Piekarnik nastawiamy 180°C.
Tortownicę smarujemy tłuszczem. Przekładamy nasze ciasto. Pieczemy około 20 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy do słodzenia.
Ubijamy śmietanę kremówkę. Dodajemy kakao, stabilizator, erytrytol. Miksujemy. Na koniec wsypujemy starta czekoladę i mieszamy.
Zostawiamy około 1 cm od krawędzi a resztę ciasta wyciągamy, robimy małe wgłębienie. Spód wykładamy bananami, następnie przykrywamy je bitą śmietaną i formujemy kopiec. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem ze spodu.
Ciasto wkładamy do lodówki by się schłodziło.
Pyszne nadzienie ciasta wypełniane bitą śmietaną z dodatkiem kakao i cudownymi słodkimi bananami. To urocze ciasto jest bardzo proste do zrobienia jednak przed podaniem musi postać w lodówce.