Wegański gulasz z ciecierzycą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegański gulasz z ciecierzycą. Oto najlepszy, pocieszający i pożywny gulasz z ciecierzycą. Danie wykonane z prostych składników, które w połączeniu tworzy pyszny smak i jednocześnie sprawi, że każdy będzie prosił o dokładkę. Wegański gulasz z ciecierzycą znakomicie komponuje się z makaronem ale także z ryżem. Jest to danie proste i jednocześnie szybkie do przygotowania. Obiad który posiada niską zawartość tłuszczu, ale za to dużo błonnika i witamin. Korzystnie wpływa na jelita i pomaga w utracie wagi, ponieważ syci na długo.
Ciecierzyca inaczej groch włoski lub cieciorka. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych. Ciecierzyca znana jest wegetarianom ze względu na dużą zawartość białka, ponieważ zastępuje im zwierzęce białko. Wskazana jest dla osób odchudzających się, bo jest niskokaloryczna. Cieciorkę wykorzystuje się do wykonania hummusu, czyli pasty do pieczywa lub dipu do sosów. Groch włoski zmniejsza zachorowanie na raka jelita grubego, pozytywnie wpływa na płodność. Dobrze wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Wspiera odporność naszego organizmu. Obniża poziom cholesterolu we krwi i obniża ciśnienie krwi. Posiada właściwości, które mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy. Zapobiega zaparciom. Witaminy jakie znajdziemy w cieciorce: A, B1, B2, B3, B6, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Składniki jakie są potrzebne:
– 1 cebula
– 4 ząbki czosnku
– 200 g makaronu bezglutenowego
– 400 g pomidorów z puszki
– 400 g ciecierzycy ze słoika
– sól, pieprz
– słodka papryka
– 500 ml wody
– szczypiorek do posypania
– olej do smażenia
Ciecierzycę odcedź.
Pomidory z puszki zmiksuj blenderem ręcznym na puree.
Cebule pokrój w kostkę, czosnek posiekaj drobno.
W głębokim garnku rozgrzej olej i dodaj cebulę oraz czosnek. Smażę na małym ogniu przez około 6 minut.
Nastepnie wlej pomidory z puszki, wodę i wsyp makaron. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Wsyp ciecierzyce, przypraw solą, pieprzem oraz słodką papryką.
Wymieszaj i gotuj do momentu aż makaron będzie miękki. W razie potrzeby dolej więcej wody.
Gotowy gulasz przełóż do miseczek i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Zdrowe, komfortowe jedzenie, które idealnie nadaje się na chłodne jesienne dni. Posiłek ten jest łatwy do wykonania, zdrowy i wszystko przemawia by go wykonać! Chociaż podstawą tego dania jest ciecierzyca, jest w nim tak wiele innych smaków i składników, co czyni go naprawdę smacznym posiłkiem. Co jest też ważne, możesz dodać do tego przepisy dowolne warzywa i dostosować przyprawy jakie lubisz – na tym polega piękno! Ten przepis na gulasz można łatwo dostosować do indywidualnego gustu i preferencji.