Wegański jagielnik o smaku pomarańczy.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegański jagielnik o smaku pomarańczy. To wegańskie ciasto jest idealne dla całej rodziny. Super wilgotny i miękki jagielnik dla dorosłych i dla dzieci. Wegański sernik idealnie nadaje się na przyjęcia urodzinowe i inne okazje okolicznościowe. Ciasto pełne orzechów, płatków owsianych, miodu i kaszy jaglanej. Same dobre składniki! To obfite wegańskie ciasto jaglane zaspokoi niejednego łakomczucha na słodycze. Idealnie zdrowe, wegańskie ciasto, które możemy jeść bez wyrzutów sumienia. Jeśli jesteśmy świadomi swojej diety i zdrowia, ale nadal lubimy sobie pozwolić na małe co nie co, to możemy delektować się wegańskim sernikiem bez poczucia winy! Idealne ciasto do kawki!
Migdały należą do najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Migdały mają dużo kalorii, ale pomagają na spalić tkankę tłuszczową. Posiadają wiele właściwości odżywczych i powinniśmy wprowadzić je do codziennej diety. Migdały powinny jadać kobiety w ciąży, z tego względu, że znajduje się w nich kwas foliowy ale także łagodzi mdłości oraz zgagę. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenia. Witamina B2 ma pozytywny wpływ na naszą pamięć i koncentrację. Spożywanie migdałów wzmacnia nasz system immunologiczny. Zmniejszają ryzyko cukrzycy. Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Witaminy jakie znajdziemy w migdałach: A, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk. Zawierają sporo białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika.
Kasza jaglana jest jedna z najzdrowszych kasz i nie jest zbyt doceniana, a szkoda ponieważ posiada wiele właściwości odżywczych. Powinniśmy wprowadzić ją do naszego menu ze względu na jej właściwości zdrowotne. Idealnie komponuje się z daniami słodkimi jak i słonymi. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, więc wskazana jest dla osób cierpiących na alergię. Opóźnia procesy starzenia się i poprawia naszą pamięć. Jest lekkostrawna, więc zalecana jest dla osób, które mają problemy z układem trawiennym. Kasza posiada właściwości odkwaszające organizm, w naturalny sposób oczyszcza organizm z toksyn. Regularne jedzenie kaszy zapobiega powstawaniu nowotworów. Reguluje poziom cholesterolu we krwi. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stany zapalne błony śluzowej. Dobrze wpływa na wygląd naszych włosów, skóry i paznokci. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy jaglanej to: B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy, kwas pantotenowy. Składniki mineralne występujące w kaszy to: żelazo, miedź, krzem, magnez, potas, cynk, selen, mangan, fosfor. Posiada łatwo przyswajalne białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 1 szklanka migdałów
– 1 szklanka płatków owsianych
– 2 łyżki cukru brązowego
– 4 łyżki oleju
Masa jaglana:
– 200 g kaszy jaglanej
– 2 szklanki wody
– 3 szklanki mleka owsianego
– 10 kropel aromatu pomarańczowego
– 1 szklanka orzechów nerkowca
– 1 łyżka mąki kukurydzianej
– szczypta soli
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 2/3 szklanki miodu płynnego lub syropu klonowego
Orzechy nerkowca zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę.
Kaszę jaglana gotujemy na szklance mleka owsianego, później dolewamy 2 szklanki wody albo więcej jeśli będzie trzeba. Odstawiamy do ostygnięcia.
Wykonujemy spód ciasta. Płatki owsiane, migdały, cukier umieszczamy w robocie kuchenny i przetwarzamy do momentu aż uzyskamy drobne kawałki. Teraz wlewamy płynny olej kokosowy i dodajemy szczyptę soli. Ponownie włączamy robot kuchenny i czekamy aż masa się złączy i będzie kleista.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasz spód. Za pomocą szklanki dokładnie i równomiernie go ugniatamy.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy spód przez 20 minut.
Orzechy nerkowca odcedzamy.
Gdy spód się piecze przygotowujemy naszą masę jaglaną. Ugotowaną kaszę przekładamy do robota kuchennego, dodajemy pozostałe składniki, czyli: miód, orzechy nerkowca, olej kokosowy, mąkę kukurydzianą, mleko owsiane, aromat pomarańczowy, szczyptę soli. Włączamy robota i czekamy aż powstanie gładka masa jaglana.
Gotową masę przelewamy na upieczony spód.
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170°C przez 60 minut. Ciasto musi leciutko się trząść na środku. Upieczone ciasto odstawiamy do lekkiego ostudzenia i wkładamy je do lodówki na całą noc.
Dekorujemy według uznania.
Pyszny i sycący wegański jagielnik.