Wegański koktajl kawowy z kalafiorem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegański koktajl kawowy z kalafiorem. Najlepszy koktajl kawowy z parzonej kawy! Ten pyszny i łatwy przepis na kawę z nutą czekoladowego smaku kakao i masła orzechowego. Koktajl ten może stanowić poranne śniadanie lub koktajl po treningu. Jest to koktajl wypełniony pyszna kawą, kalafiorem, mlekiem migdałowy, kakaem, bananem i masłem orzechowym. Mrożony kalafior tworzy pyszny koktajl i jest to świetny sposób aby zajadać się większą ilością warzyw. Ten koktajl jest nie tylko absolutnie pyszny i kremowy ale zawiera wiele składników odżywczych.
Masło orzechowe zrobione jest z orzeszków ziemnych, które są skarbnicą kwasów oleinowych, które obniżają poziom cholesterol we krwi. Korzystnie wpływa na pracę serca. Poprawia kondycję paznokci, skóry i włosów. Ma działanie przeciwzapalne. Posiada właściwości przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej. Wspiera układ nerwowy i poprawia naszą pamięć. Witaminy jakie znajdziemy w maśle orzechowym to: B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, potas, fosfor. Również jest bogate w białko roślinne, błonnik.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe stanowi zdrową alternatywę dla mleka zwierzęcego. Mleko migdałowe posiada niską kaloryczność, więc śmiało mogą je pić osoby na diecie. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol we krwi. Witamina E występująca w mleku jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, wspiera również układ odpornościowy i dba o młody wygląd. Witaminy jaki znajdziemy w mleku migdałowym: B2, D2, E. Składniki mineralne to: sód, cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń, selen, magnez. Zawiera sporo błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka schłodzonej zaparzonej kawy
– 1 łyżeczką esencji z wanilii
– 1 łyżką masła orzechowego
– 1 banan mrożony
– 1 łyżeczka kakao
– ¼ szklanki mleka migdałowego
– ¾ szklanki mrożonego kalafiora
Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji koktajlu.
Mrożony kalafior doda gęstości koktajlowi. Kalafior w ogóle jest niewyczuwalny.
Koktajl z kawą smakuje jak kawowy koktajl mleczny. Nigdy nikt się nie zorientuje, że w środku jest podmuch warzyw – kalafior znika w miksie masła orzechowego, banana i kakao. Fantastyczny sposób na popołudniową kawkę gdy opadamy z sił! Koktajl w formie przekąski z kofeiną!