Wegański koktajl z awokado, miętą i szpinakiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegański koktajl z awokado, miętą i szpinakiem. Kremowe awokado, świeży szpinak i mięta to gwiazdy tego orzeźwiającego zielonego koktajlu o właściwościach zdrowotnych. Pogoda za oknem paskudna, zdarza się coraz więcej przeziębień i gryp. Dlatego warto w okresie jesienno – zimowym zadbać o dobrze zbilansowaną dietę, ponieważ ona odgrywa bardzo ważną rolę. Ten kremowy, zielony koktajl z awokado, mięty i szpinaku to szklanka dobrego zdrowia. Kremowa konsystencja jest w pewien sposób pocieszająca i na pewno sprawi, że poczujemy się lepiej dzięki włączeniu go do swojej diety. Awokado + mięta + szpinak = Miłość! Zróbmy ten pyszny zielony koktajl aby uzyskać orzeźwiający, aromatyczny napój, który zapewni nam uczucie sytości na długo!
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Mięta jest uważana za zioło lecznicze i jest wszystkim bardzo dobrze znana. Jest skutecznym lekarstwem na problemy żołądkowe, wzdęcia, mdłości, zaparcia, brak łaknienia. Pomaga uregulować pracę wątroby, poprawia nastrój i rozluźnia organizm. Napar z mięty polecany jest na łagodzenie objawów migreny. Liście mięty w formie nacierań mają działanie przeciwświądowe, miejscowo znieczulają i mają działanie przeciwzapalne. Zalecana są przy ospie wietrznej.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ dojrzałego awokado
– ½ szklanka świeżych liści mięty
– ½ szklanki mleka owsianego
– sok z limonki
– 1 duża garść liści szpinaku
– 1 banana
– 3 daktyle
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do momentu powstania gładkiej konsystencji. Gotowy koktajl przelewamy do szklanki.
Delektujmy się zielonym koktajlem o wspaniałej kremowej konsystencji, orzeźwiającym smaku, koktajl o właściwościach leczniczych. Szklanka zapakowana w składniki odżywcze!
Pijemy na zdrowie!