Wegański marchewkowy koktajl z tahini.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegański marchewkowy koktajl z tahini. Pyszny, zdrowy koktajl z marchewki, przypominający w smaku ciasto marchewkowe. Koktajl wykonany z kilku składników, takich jak: marchewka, mleko kokosowe, tahini, jogurt kokosowy i kilku aromatycznych przypraw: cynamonu i gałki muszkatołowej. Koktajl ten stanowi idealna przekąskę lub drugie śniadanie. Koktajl, który smakuje jak deser marchewkowy! Koktajl o niskiej zawartości węglowodanów. Koktajl bez orzechów, bez cukru i bez nabiału!
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 marchewka
– ½ szklanki jogurtu kokosowego bez cukru ( jogurt do wyboru )
– 2 łyżki tahini
– ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
– ½ łyżeczki cynamonu
– ¼ szklanki mleka kokosowego
– 1 porcja płynnej stewii opcjonalnie
Marchewkę kroimy na małe kawałki.
Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze. Pulsujemy aż uzyskamy gładką masę koktajlu. Podajemy natychmiast.
Szklanka wypełniona po brzegi „ciastem marchewkowy” idealny napój dla osób, które pragną wprowadzić więcej warzyw do swojej diety!