Wegański mus czekoladowy z aquafaby.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegański mus czekoladowy z aquafaby. Ten wegański mus czekoladowy to marzenie każdego miłośnika czekolady. Dzięki zaledwie kilku składnikom otrzymamy zdrowy i smaczny deser. Aquafaba nadaje temu pysznemu wegańskiemu deserowi niesamowitą puszystą konsystencję. Czysta, czekoladowa dekadencja tak powinien się nazywać ten przepis albo po prostu „puszysta czekoladowa rozkosz”. Cieszmy się tym wegańskim musem czekoladowym każdego dnia!
Aquafaba jest to woda po ciecierzycy. Większość z nas wylewa ją do zlewu, jednak warto ją wykorzystać do np wykonania bezy. Aquafaba jest hitem wśród wegetarian oraz osób mających alergie na jajka. Aquafaba powstaje po ugotowaniu fasoli, ciecierzycy czy innych roślin strączkowych. Jest to płyn z puszki lub garnka jeśli sami gotujemy strączki. Płyn po strączkach ma niewiele kalorii i świetnie się sprawdza do przygotowania wegańskiego majonezu, wegańskich ciasteczek, lodów, biszkoptu, musu czy bezy. Aquafaba ma niewiele wartości odżywczych, znajdziemy w niej następujące składniki mineralne : wapń, żelazo, sód.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 70 ml mleka kokosowego
– 185 g gorzkiej czekolady
– 240 ml wody z ciecierzycy (aquafaba)
– 1 łyżeczka erytrytolu
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 1 łyżeczka soku z cytryny
Mleko wlewamy do szklanej miski i kładziemy miskę na garnku (robimy wodą kąpiel). Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i dodajemy do mleka, gdy czekolada zacznie się rozpuszczać zaczynamy mieszać aż całkowicie się rozpuści i masa będzie kremowa i dobrze połączona ze sobą. Czekoladę ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy czekolada się studzi my odmierzamy potrzebna ilość wody z ciecierzycy ( woda musi mieć temperaturę pokojową) i wlewamy ją do miski. Musimy mieć pewność, że miska jak i mieszadła są czyste ponieważ niewielka ilość np oleju może spowodować to, że aquafaba się nie ubije. Dodajemy sok z cytryny i ubijamy aquafabę za pomocą miksera. Następnie dodajemy wanilię i erytrytol, kontynuujemy ubijanie. Aquafaba jest gotowa kiedy odwrócimy miskę do góry dnem tak by nie straciła swojego kształtu. Ubijanie może zająć nawet od 5 do15 minut.
Gdy czekolada ostygnie ale nadal jest płynna dodajemy do niej czubatą łyżkę ubitej aquafaby i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Gdy dobrze się połączą przekładamy czekoladkę do miski z aquafabą. Mieszamy dokładnie. Musimy się upewniać, że czekolada i aquafaba są dobrze połączone.
Gotowy mus przekładamy do miseczek i wkładamy do lodówki zostawiamy nasz deser czekoladowy na całą noc lub na minimum 3 godziny.
Podstawa tego wegańskiego musu jest aquabafa, niedoceniony składnik, który ostatnio trafia do większej ilości osób i zwiększa grono swoich zwolenników. To właśnie woda po ciecierzycy nadaje deserowi lekką i puszystą konsystencję a w połączeniu z cudowną, gorzką czekoladą sprawia, że ten prosty, wegański deser to marzenie każdego miłośnika czekolady. Jest to wspaniały deser dla wegan ale i dla osób uczulonych na jajka kurze.