Wegański mus czekoladowy.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegański mus czekoladowy. Nadszedł dzień na zdrowy mus czekoladowy, Bez dodatku awokado. Podstawa tego musu jest kakao, mleczko kokosowe i nasiona chia, które po połączeniu będą tworzyć gęstą masę czekoladową. Mleczko kokosowe nadaje aksamitności oraz naturalnej słodyczy. Jest to idealny, zdrowy deser. Wegański mus czekoladowy jest lekki i kremowy. Mus jest bez glutenu i bez orzechów oraz nie zawiera laktozy. Idealny deser, który możemy mieć zawsze pod ręką.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Chia inaczej szałwia hiszpańska. Należy do najzdrowszej żywności na świecie. Nasiona są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a te z kolei są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i przyczyniają się do chorób nowotworowych, szybszego starzenia się organizmu oraz do mutacji komórek. Nasiona chia są bogate w wysokiej jakości białka. Spożywanie nasion poprawia naszą pamięć i walczy z depresją. Wspomagają układ nerwowy i uspokajają. Witaminy jakie znajdziemy w nasionach chia: A, C, E, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne występujące w nasionach to: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód, cynk. Znajdziemy w nich również kwasy tłuszczowe takie jak: nasycone,jednonienasycone, wielonienasycone oraz tłuszcze trans. Chia jest również bogate w błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 200 ml mleczka kokosowego z puszki
– ¼ szklanki prawdziwego kakao
– 1/3 szklanki nasion chia
– 1 łyżeczka syropu ryżowego
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie łączymy ze sobą. Masa musi być dobrze połączony ze sobą i gładka. Gotową masę czekoladową przelewamy do 3 – 4 szklanek, w których będziemy serwować gotowy mus. Szklanki umieszczamy w lodówce na minimum na 3 godziny a najlepiej zostawić je na całą noc.
Na kolejny dzień serwujemy przepyszne czekoladowy deser.
Każda łyżeczka musu rozpływa się w ustach i prosimy o więcej i więcej. Zaledwie kilka składników tworzy ten mus, który smakuje jak magiczna chmurka czekoladowa. Rezultatem jest ten wspaniały dekadencki mus czekoladowy z nasionami chia, które nadają mu cudownej chrupkości. Zastosowanie nasion chia jest nieograniczone, warto więc dodać je do deseru i delektować się nim.