Wegański omlet z brokułem i awokado.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegański omlet z brokułem i awokado. Ten wegański omlet z ciecierzycy to najlepszy wynalazek na śniadanie. Omlet nie zawiera glutenu, laktozy i jajek jednak smakuję zaskakująco dobrze i podobny jest to zwykłego omletu jajecznego. Wegański omlet jest niezwykle łatwy do wykonania i wypełniony jest: brokułem, czosnkiem, cebulą, pomidorami, awokado, szczypiorkiem. Jeśli są tu osoby co nigdy w swoje kuchni nie stosowały mąki z ciecierzycy niech się nie obawiają, ponieważ mąka w połączeniu z wodą lub mlekiem po usmażeniu przypomina jajko. Mąka z ciecierzycy zawiera białko i błonnik i naprawdę warto wprowadzić ją do diety!
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Kurkuma jest to przyprawa, która jest wykorzystywana w kuchni i w medycynie. Kurkuma łagodzi dolegliwości żołądkowe, zapobiega wzdęciom oraz reguluje procesy przemiany materii. Zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, obniża poziom cholesterolu. Oczyszcza organizm z toksyn i leczy trudno gojące się rany i blizny, a to dzięki kurkuminie, która jest związkiem występującym w kurkumie. Przyprawa ta świetnie poprawia humor. Pozytywnie wpływa na pracę serca. Posiada właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w kurkumie to: B6, C, E, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna. Związki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Kurkumę używamy razem z pieprzem ponieważ to zwiększa jej przyswajalność o 2000%.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– ¾ szklanki mąki z ciecierzycy
– ¾ szklanki mleka owsianego
– 2 łyżeczki octu jabłkowego
– ½ łyżeczki suszonej cebuli
– ½ łyżeczki czosnku w proszku
– ½ łyżeczki kurkumy
– ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
– 1/3 łyżeczki pieprzu
Dodatki:
– ½ czerwonej cebuli
– 3 różyczki brokuła
– 3 ząbki czosnku
– kilka pomidorów koktajlowych
– ½ awokado
– szczypiorek
– olej do smażenia
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno a różyczki brokuła kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i czosnek przez około 1 minutę następnie dodajemy brokuła i smażymy razem jeszcze przez 2 – 3 minuty. Warzywa przekładamy na talerz.
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko i ocet jabłkowy, dodajemy przyprawy: sól, cebulkę, czosnek w proszku, kurkumę, proszek do pieczenia. Za pomocą miksera łączymy zawartość miski. Ciasto powinno przypominać ciasto naleśnikowe. Odstawimy na 10 minut by odpoczęło.
Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju i wylewamy połowę ciasta następnie dodajemy podsmażoną cebulę z brokułem i czosnkiem, rozkładamy równomiernie na całej powierzchni ciasta i smażymy około 1 – 2 minuty i całość polewamy pozostałą częścią ciasta. Smażymy kolejne 5 minut i delikatnie przekręcamy omlet i smażymy następne 2 minuty.
Gotowy omlet przekładamy na talerz. Na wierzchy omleta kładziemy plasterki awokado, kawałki pomidora, posiekany szczypiorek.
Wegański omlet jest puszysty i pełen warzyw, nie zawiera nabiału, drożdży i glutenu. Pyszny, puszysty omlet z mąki z ciecierzycy! Świetna opcja na śniadanie.