Wegański pasztet pieczarkowy.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegański pasztet pieczarkowy. Ten pasztet jest gładki, jedwabisty, mięsisty i bardzo łatwy do zrobienia. Pasztet z pieczarek jest pożywny i stanowi świetną przystawkę lub przekąskę. Jeśli nie mamy pomysłu na kanapkę, to z pieczarkowym pasztetem będzie ona smakowała wybornie. Ten wegański przepis na pasztet z pieczarkami i orzechów jest humanistycznym podejściem do bardziej tradycyjnych pasztetów, jednocześnie służy temu samemu celowi w wyśmienity sposób!
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Składnik jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka orzechów włoskich
– 250 g pieczarek
-7 ząbków czosnku
– 1 cebula
– 1 łyżeczka tymianku
– sól, pieprz
– ½ pęczka natki pietruszki
– olej do smażenia
Orzechy włoskie podsmażamy na suchej patelni. Mieszamy od czasu do czasu by się nie przypaliły. Prażone orzechy przekładamy do robota kuchennego.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawiamy, solą, pieprzem oraz tymiankiem. Mieszamy. Następnie wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Smażymy chwilkę. Pieczarki muszą być ugotowane. Całą zawartość przekładamy do robota kuchennego. Włączamy go i czekamy aż cała zawartość robota uzyska formę pasztetu, czyli będzie gładka i bez grudek.
Pasztet gotowy. Przekładamy do pojemnika i gdy ostygnie chowamy do lodówki.
Pyszna kanapka z domowym chlebem i z domowym pasztet, nic więcej nie potrzeba do szczęścia!