Wegańskie banoffee pie.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańskie banoffee pie. Zanurzmy się w warstwach wegańskiej wersji Banoffee pie – banan, karmel do żucia i delikatna jak chmurka z wegańska bita śmietana. Jeśli szukamy zdrowego i smacznego ciasta na deser to wegańskie banoffee pie spełnia wszystkie wymagania! Ta wersja ciasta nie wymaga pieczenia, jest bez laktozy, bez glutenu oraz bez cukru. Ciasto to zaspokoi wszystkie nawet najbardziej wymagające podniesienia. Wegańskie ciasto super słodkie, super kremowe i takie dekadenckie. Taki powinien być każdy deser!
Suszone daktyle to wspaniała, słodka przekąska oraz idealny dodatek do ciast. Jednak owoce te posiadają wiele właściwości leczniczych, więc można je śmiało nazwać naturalnym lekiem. Daktyle posiadają w swoim składzie cukry proste, dlatego są cenione przez sportowców i osób prowadzące aktywny tryb życia, ponieważ są dobrym źródłem energii. Regulują ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Poprawia pracę serca oraz pomagają zmniejszyć skutki stresu. Zawierają dużo naturalnych antyoksydantów, które wpływają na zwiększenie odporności organizmu. Osoby zmagające się z anemią powinny spożywać daktyle. Witaminy występujące w daktylach to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, żelazo, magnez, potas, cynk, sód, wapń. Daktyle zawierają sporo błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit i jednocześnie oczyszcza je.
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Orzechy nerkowca zwane też nerkowce mają delikatny, słodki smak. Idealnie nadają się do wielu dań. Poza tym nerkowce posiadają właściwości zdrowotne i mają wiele wartości odżywczych. Jedzenie tych orzechów zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. Wzmacniają kości i zęby, pomagają w produkcji czerwonych krwinek i pomagają w prawidłowym funkcjonalizowaniu układu nerwowego. Utrzymują prawidłowy metabolizm energetyczny. Idealna przekąska dla osób odchudzających się. Obniżają poziom złego cholesterolu. Chronią układ krążenia przed chorobami wieńcowymi. Pozytywnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Witaminy jakie znajdziemy w nerkowcach to: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w orzechach to: magnez, potas, sód, fosfor, cynk, selen, wapń, żelazo, miedź. Zawierają dużo białka oraz kwasów tłuszczowych nasyconych, jednonienasyconych wielonienasyconych, poza tym znajdziemy w ich jeszcze węglowodany i błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 250 g orzechów nerkowca
– 130 g daktyli bez pestek
Karmel:
– 300 g daktyli bez pestek
– 170 g oleju kokosowego
– 50 ml wody
Wierzch:
– 3 banany
– 2 puszki mleczka kokosowego
Pamiętajmy by przed wykonaniem ciasta puszki z mleczkiem włożyć do lodówki na 24 godziny.
Orzechy nerkowca wsypujemy do robota kuchennego i przetwarzamy przez około 2 – 3 minuty aż uzyskamy drobne okruszki, następnie dodajemy daktyle i kontynuujemy miksowanie do momentu aż składniki bardzo dobrze połączą się ze sobą.
Tortownicę 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę na spód. Mocno dociskamy za pomocą spodu szklanki by powstał nam zbity spód ciasta.
Aby wykonać karmel do robota kuchennego wkładamy daktyle, olej kokosowy i wlewamy wodę. Miksujemy by powstała nam gładka masa karmelowa, zajmie to około 5 minut. Gotowy karmel wykładamy na spód. Wyrównujemy.
Kolejny etapem są banany, które kroimy w plasterki i układamy je na karmelu jeden obok drugiego na całej powierzchni ciasta.
Ostatni etapem jest wykonanie bitej śmietany z mleczka koksowego. Mleczko wkładamy do miski i za pomocą miksera ubijamy mleczko kokosowe. Ubijamy je przez kilka minut aż będzie gładkie i aksamitne. Krem kokosowy wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch ciasta.
To ciasto banoffee pie to łatwy deser bez pieczenia z dodatkiem delikatnego karmelu, z plasterkami banana i wypełnione bitą śmietaną kokosową i wszystko to bez pieczenia. Ciasto bez nabiału i rafinowanego cukru i całkowicie wegańskie oraz bez glutenu. Kto jest chętny na wegańskie ciasto bez pieczenia? Jeśli jesteśmy fanami bananów, karmelu i orzechów a także daktyli to ten przepis jest dla idealny! Ciasto, karmel, banany, śmietana… czego tu nie lubić!