Wegańskie brownie z cukinii.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańskie brownie z cukinii. Jeśli jeszcze nigdy nie dodawałaś cukinii do swoich wypieków, to zrób to teraz! To brownie z cukinią jest niewiarygodnie wilgotne i bogate w smaku. Marzenie miłośników czekolady! Jest to idealny letni deser. Nikt nie będzie wiedział, że w środku jest cukinia. Zaczynasz od zielonego warzywa, a kończysz na pysznie czekoladowym brownie. Cukinia to naprawdę magiczny składnik i sprawia, że ciasto jest wyjątkowe.
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Składniki jakie są potrzebne:
– 300 g erytrytolu
– 250 ml oleju
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 1 szklanka kakao
– 4 szklanki mąki orkiszowej
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 4 szklanki startej cukinii
Polewa:
– 200 g wegańskiej gorzkiej czekolady
– 100 ml mleka owsianego
W misce za pomocą miksera połącz erytrytol, olej i wanilię.
Dodaj mąkę, kakao, sodę i sól. Miksuj, powstanie krucha sucha mieszanka.
Na koniec dodaj startą cukinię i wymieszaj łyżką.
Ciasto na początku będzie dość suche i gęste, ale pozostaw je na 15 minut, aby cukinia mogła uwolnić swoją wilgoć i następnie ponownie wymieszaj.
Blachę o wymiarach 24×24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto i wyrównaj.
Piekarnik nastaw na 180°C i piecz ciasto przez 25 – 30 minut.
W kąpieli wodnej połącz połamaną czekoladę i mleko. Mieszaj do momentu aż czekolada się rozpuści.
Upieczone ciasto wyciągnij i pozwól mu ostygnąć i polej polewą. Odstaw aby polewa zastygła.
Ciasto wyśmienicie smakuje. Smacznego.
Każdy z nas w okresie letnich miesięcy szuka przepisów na cukinię. Nic dziwnego, przecież cukinia jest niskokaloryczna i wszechstronna. Możemy ją przygotować na słodko jak i na słono i za każdym razem jest pysznie! Staram się zawsze w kreatywny sposób wykorzystać cukinię. Uwielbiam robić chleb z cukinią, placki, dżem a także zapiekanki. Tym razem jednak miałam ochotę na brownie z dodatkiem cukinii, tak oto powstał ten przepis. Idealne letnie brownie z dodatkiem kakao i soczystej cukinii.